Szalámi - Kaja

Keresés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Felvágottak és szalámik

A szalámikészítés a disznóvágás egyik legnehezebb, legkényesebb feladata, de az eredmény az egyik legnagyobb örömöt okozza. Alapanyaga, zsiradékhányada általában megegyezik a kolbászéval, azzal a megjegyzéssel, hogy a szalámihoz általában érettebb húsokat (anyadisznó) előnyösebb használni. Bélnek a legalkalmasabb az 5-6 cm-es átmérő. Ez lehet sertés vastagbél, marha vastagbél, lóvékonybél. Sikerrel tölthető szalámi a műbelekbe is. Műbél használatakor azonban feltétlenül "szellőző" fajtát vásároljunk. A disznó bele nem nagyon tűri a feszesre töltést, óvatosan kezelendő! A belek között megemlíthetjük még a nagyobb átmérőjű "edényeket" is, melyeket szajmóka, gömböc, svártli töltésére használunk. Ilyenek a gyomor, a hólyag, a kata, a poncakli. A beleket alapos tisztítás után langyos vízbe áztassuk be. (a műbeleket is), hogy a töltéskor rugalmasak legyenek. A szalámit igen feszesre kell tölteni. A belekerült levegőzárványtól laza lesz és nem áll el. Ha ilyet találunk a szaláminkban, akkor tűvel óvatosan megszurkálhatjuk. Másik kényes pont a füstölés: Általános az a szabály, hogy az átmérő növekedésével nő a füstigény is. Tartósítószerként szóba jöhet a nátrium-benzoát, salétrom (só), de egyes esetekben a borkősav is.

55555-ös szalámi (Gregor József operaénekes)
Hozzávalók: 5 kg disznóhús, 5 kg marhahús, 5 kg sertés hasalja szalonna, 5 kg burgonya, 5 liter tej, 5 dkg péppé morzsolt fokhagyma, 5 dkg őrölt bors, só, 10 dkg csípős pirospaprika, 10 dkg édes pirospaprika
Elkészítése: A tejet felforraljuk és lefölözzük. A burgonyát hajában megfőzzük, lehajazás után áttörjük. A húsokat és a szalonnát megdaráljuk. Az egészet jól összedolgozzuk és minden kg masszához 2,2 dkg sót teszünk, majd hozzátesszük a többi fűszert. Ezután az egészet jól átgyúrjuk. Félnapi pihentetés után vastag marhabélbe, vagy szalámi műbélbe szép egyenletesen beletöltjük, jó keményre, hogy üreg, vagy levegő ne maradjon benne, ezért töltés közben a belet tűvel megszurkáljuk. Füstölőrudakra akasztva néhány órát száradni hagyjuk, majd egyenletes hideg füstön füstöljük. (ügyeljünk arra, hogy a füst ne melegedjen fel.) 3 - 4 nap füstölés után kb. 2 hónap múlva fogyasztható.

A szalámi elkészítéséről (1880-ból)
Négy font (2 kiló) marhahús, 2 font (1 kiló) disznóhús elkészítése előtt 2 nappal salétrom és sóval bedörzsölendő, hogy a hús vörös szint nyerjen. Azután igen finomra összevágandó, valamint egy font (1 kiló) szalonnát is apróra kell vágni, és bele keverni, adj hozzá még törött gyömbért, szerecsendiót és borsot, keverd jól össze az egészet és töltsd meg jól e czélra előkészített beleket, kösd össze és akaszd a kéménybe azonnal, füstölés végett.

Bajor felvágott
Hozzávalók: 1 kg 75 dkg kövérkés sertéshús, 50 dkg szalonnabőrke, 1 dkg fokhagyma, 1 dkg őrölt fehér bors, 2 dkg édes paprika, 25 dkg szalonna, fél dkg szegfűbors, ízlés szerint só.
Elkészítése: A szalonnabőrkét sós vízben félpuhára főzzük, majd hozzáadjuk a kicsontozott húst is. Ha már mindkettő puha, a léből kivéve lecsöpögtetjük. A szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk (de nem daráljuk), a szikkadt húst és szalonnabőrkét pedig kis lyukú darálón ledaráljuk. A megtisztított, szétzúzott és péppé nyomott fokhagymát, a porrá tört fűszereket összekeverjük a darált húsokkal, a kockázott szalonnával és annyi abálólével, hogy közepes sűrűségű masszát kapjunk. Vastagbélbe közepes keménységűre töltjük, majd a maradék abálólében - amelyet szükség szerint felöntünk vízzel - a bél vastagságához mérten 2 és fél -3 órán keresztül abáljuk. Az abálóléből kivéve két deszka között nehezékkel préseljük, amíg teljesen ki nem hűlt. Ezután hűtőszekrénybe tesszük, és 8-10 napig tárolhatjuk.

Bartek - féle bőrkés szalámi
Hozzávalók: 5 kg érett lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 3 kg zsírféle, 1 kg bőrke, 17 dkg só, 20 dkg paprika, 5 dkg erős paprika, 2 dkg fokhagyma.
Elkészítése: A bőrkét a hurka abalevében megfőzöm, és apró kockára vágom. A húsokat csíkokra vágom, majd 10 - 12-es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Jó szorosan betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött ló-vékonybélbe, 4 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 7-8 hónapig eláll!

Bartek - féle marhahúsos szalámi
Hozzávalók: 5 kg érett lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 1 kg sovány marhahús, 4 kg zsírféle, 17 dkg só, 25 dkg paprika, 5 dkg erőspaprika, 2 dkg fokhagyma.
A húsokat csíkokra vágom, majd 10 - 12 - es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Jó szorosan betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött ló-vékonybélbe, 4 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 7-8 hónapig eláll! Mikor a spájzban csöpögni kezdene, akkor egyenként lefóliázva lefagyasztom. A fagyasztóból kivéve a "márciusi" puhaságú szalámit ehetjük akár szeptemberben is.

Bartek - féle szajmóka
Hozzávalók: 6 kg érett lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 4 kg zsírféle, 17 dkg só, 22 dkg paprika.
Elkészítése: A húsokat csíkokra vágom, majd 10 - 12-es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel. Jó szorosan betöltöm az alaposan megmosott gyomorba, hólyagba, vagy marhaponcakliba, 5 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 8-10 hónapig is eláll!

Bartek - féle szalámi 1.
Hozzávalók: 6 kg érett lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 4 kg zsírféle, 17 dkg só, 20 dkg paprika, 5 dkg erős paprika, 2 dkg fokhagyma.
Elkészítése: A húsokat csíkokra vágom, majd 10 - 12-es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Jó szorosan betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött ló-vékonybélbe, 4 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 7-8 hónapig eláll! Mikor a spájzban csöpögni kezdene, akkor egyenként lefóliázva lefagyasztom. A fagyasztóból kivéve a "márciusi" puhaságú szalámit ehetjük akár szeptemberben is.

Bartek - féle szalámi 2. (fokhagyma nélküli változat)
Hozzávalók: 6 kg érett lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 4 kg zsírféle, 17 dkg só, 20 dkg paprika, 5 dkg erőspaprika.
A húsokat csíkokra vágom, majd 10 - 12 - es tárcsájú darálón ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel. Jó szorosan betöltöm az egyik végén előzőleg elkötött ló-vékonybélbe, 4 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 7-8 hónapig eláll! Mikor a spájzban csöpögni kezdene, akkor egyenként lefóliázva lefagyasztom. A fagyasztóból kivéve a "márciusi" puhaságú szalámit ehetjük akár szeptemberben is.

Bácskai burgonyás szalámi
3 kg sertéshús, 3 kg marhahús, 3 kg nyers szalonna, 3 kg burgonya, só, pirospaprika, törött bors, 6 dl száraz fehérbor (elmaradhat)
Az előző nap héjában megfőzött burgonyát, másnap meghámozzuk, lereszeljük. A húsokat és szalonnát ledarálva, hozzáadjuk a reszelt burgonyát, fűszerezzük, jól összegyúrjuk. Bélbe töltve, 24 óráig pihentetjük, majd füstre tesszük. 2-3 napig tartjuk nagyon hideg füstön, majd 1 hónapig szikkasztjuk. Ha kamránk nem elég hűvös és szellős, tárolhatjuk megfelelő csomagolással mélyhűtőben is.

Burgonyás szalámi
2 kg sertéshús (comb vagy dagadó), 2 kg marhahús (comb), 2 kg hasaalja-szalonna, 2 l nyers tej, 2 kg héjában főtt, reszelt burgonya, 1 dkg pirospaprika, 25 dkg só, 4 dkg őrölt bors
Elkészítése azonos a " Bácskai burgonyás szalámi" c. receptben leírtakkal.

A 2000. évi millenniumi Csabai Kolbászfesztiválon Fő- és Életmű Díjat kapott Krajcsó Pál békéscsabai hentesmester receptje a VALÓDI CSABAI HÁZIKOLBÁSZ készítéséhez
Hozzávalók:
10 kg sertéshús vegyesen (comb, lapocka, tarja, dagadó), ha nem elég zsíros, akkor kevés húsos szalonnával kiegészítjük. Legjobb a 150 kg-nál nehezebb, egy évesnél idősebb Mangalica-Berkshire, keresztezett sertés.
20 dkg édes, őrölt, házi paprika, 5 dkg erős, őrölt, házi paprika, 24 dkg asztali só, 3 dkg apróra vágott foghagyma, 2 dkg fűszerkömény (egész)
A legjobb a vastag csabai kolbász készítésére a Karácsony előtti, már hideg idő. A korán reggel levágott disznót megperzseljük, tisztára mossuk, felbontjuk részeire, majd bevisszük egy disznóvágó asztalra. Kicsontozzuk, a húst kis kézi hajtású gépen, 6 mm-es tárcsán megdaráljuk és a fent leírt fűszerekkel még melegen összegyúrjuk. (Ilyenkor jobb a hús kötőereje, jobban összetart!) Gyúrás után kivisszük a hidegre, nagyon tiszta asztallapra terítjük széjjel, 10 cm vastagon. A mikor a hús már hideg, visszavisszük és 10-es, 20-as géppel, ami már tölcsérrel van ellátva, sertés vastagbélbe töltjük és bekötjük úgy, hogy minden szálat külön-külön füstölő botokra helyezhessünk. Majd a kamrában lévő kolbászállványra helyezzük. A kamra huzatos és plusz 6 foknál melegebb ne legyen! 48 óra múlva visszük a szellős füstölőbe, vagy szabadkéménybe. Hat napon át, lassan füstöljük, száraz bükkfa fűrészporral, arra nagyon vigyázva, hogy plusz 12 C foknál ne legyen magasabb a hőmérséklet! Füstölés után bevisszük a kamrába, ahol plusz 18 foknál érik. Három hónap alatt teljesen beérik a finom, valódi csabai vastag házikolbász.

Békéscsaba, 2001. június
Krajcsó Pál hentesmester
Csabai szalámi
10 kg 1-2 napig hűtőben tárolt sertéshúst féltenyérnyi darabokra vágva, tiszta vesszőkosárba rakjuk 1 napra, hogy a felesleges lé kicsorogjon, majd 26 dkg sóval, 10 dkg édes pirospaprikával, 2 dkg csípős rózsapaprikával, 4 dkg törött borssal, 1 nagyobb fej zúzott fokhagymával, 4 dkg porcukorral elkeverjük.
Közepes lyukú tárcsán daráljuk, hogy a massza ne kenődjön. 2-3 napig zománcos edényben hagyjuk, hogy a fűszerek jól átjárják. Bő marha- vagy lóbélbe keményen betöltve, erősen lekötjük. Felakasztva, pár óráig szikkasztjuk. Nagyon hideg füsttel 3-4 napig füstöljük, majd szellős, száraz helyen tartjuk. Kb. 1 hónap múlva fogyasztható. Kizárólag hideg téli időben készíthető.
Füstöléskor vigyázni kell, hogy a szalámi fel ne melegedjen, mert könnyen elromolhat! Fontos a megfelelő tárolás: száraz, szellős helyen, magasra akasztjuk, egymástól kellő távolságra. A csabai szalámi érés közben átfehéredik, azaz szürke vagy fehér penész keletkezik rajta. Nedves helyen zöld penész mutatkozik. Száraz ruhával vagy puha kefével távolítsuk el.
Étolajos ruhával töröljük át, ha penészedni kezdenek. Ha a szalámi teljesen átért, és szeretnénk megóvni a száradástól, a következő módon járjunk el: tisztára szitált fahamuhoz 20 súlyszázaléknyi gipszet keverünk. Faláda aljára 1 ujjnyi vastagon elterítjük. Erre 1 sor szalámit téve, majd rá ismét 1 ujjnyi hamus gipszet. Ezt soronként ismételjük. A tetején hamus gipsz legyen. A hamu a szalámit szigeteli a levegőtől, megakadályozza a kiszáradást, a romlástól is óvja. Ily módon 8-10 hónapig is eltarthatjuk a szalámit.

Csabai vastag kolbász (Csabai paprikás szalámi)
10 kg sertéshúst kis darabokra vágunk. Lyukas deszkára terítve szikkasztjuk 1 napig. Elkeverve 10 dkg édes pirospaprikával, 2 dkg csípős pirospaprikával, 26 dkg sóval, 4 dkg őrölt borssal, 6 dkg zúzott fokhagymával, 5 dkg porcukorral, kis őrölt köménnyel, 1.5 dkg salétromsóval, ledaráljuk közepes lyukú tárcsán.
Teknőben jól összegyúrva, 2 napig érleljük, bő marhabélbe keményen betöltjük. Közben a szalámit masszírozzuk, nehogy levegős maradjon. Nagyfejű, vastag gombostűvel is megszurkálhatjuk. A kenderzsineget a szalámi egyik végére 3 hurokkal kötjük. A zsineget a szalámi másik végéig vezetve, újra 3 hurokra kötjük. Az ellenkező oldalon visszavezetve, újra 3 hurokra kötjük. Visszavezetéskor 2-3 kereszthurkot kötünk a rúdon. Ez ne legyen se túl szoros, se nagyon laza. Ügyeljünk, hogy a has- és hátkötés a szalámi tengelyével párhuzamos legyen, a végkötések pedig a rúd tengelyének közepére essenek. Füstölőrudakra téve levegőre rakjuk pár órára.
Szellős füstölőben magasra akasztjuk. Lassan, hideg füsttel 2-3 napig füstöljük. Vigyázzunk, a füstölő fel ne melegedjen! Füstölés után száraz helyre akasztjuk, 2 hónap múlva felvágható. Ez a kolbász csak hideg, száraz időben készíthető. A marhabelet töltés előtt 45 cm-re vágjuk, egyik végét bekötjük. Vigyázzunk, a hús meg ne fagyjon, sem egészben, sem darálva! Békéscsabán ezt az ún. csabai kolbászt sokan erősen fűszerezik.

Csípős szalámi 1. (Júlia módra)
Hozzávalók: 5 kg sertéstarja színhús (ez kb. 7 kg csontjával együtt), 1,50 kg vastag zsírszalonna, 17 kg édesnemes pirospaprika, 3-4 dkg (ízlés szerint) csípős paprika (vagy 3 evőkanál cseresznyepaprika-krém), 3 dkg porcukor, 1 teáskanál szegfűbors, 1 dkg fekete bors, 14 dkg só.
Elkészítése: A húst megtisztítjuk a mócsingos, inas részektől, és nagy lyukú darálón ledaráljuk. Az előzőleg lehűtött szalonnát éles késsel nagyon apró kockákra vagdaljuk. A fűszereket porrá törjük, és összekeverjük. A darált húst, a szalonnát és a fűszereket nagyon jól kidagasztjuk. A masszát néhány órán keresztül hűvös helyen pihentetjük, ezután vastagbélbe nagyon szorosra, keményre töltjük. Egyforma nagy, (kb. 70-80 cm-es) rudakat készítünk. Egy éjszakára hűvös helyen állni hagyjuk, ezután füstre tesszük 4 napra. Füstölés után felakasztva tároljuk. 6-8 hónapig is eláll, nem szárad ki, ha huzatos helyen tartjuk. Csak egy hónap múlva érdemes a fogyasztását megkezdeni, akkorra érik be igazán.

Csípős szalámi 2.
Hozzávalók: 7 kg lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 3 kg zsírféle, 25 dkg só, 10 dkg paprika, 10 dkg erős paprika, 1 dkg salétrom, 1 dkg fokhagyma.
Elkészítése: A húsokat csíkokra vágom, a fűszerekkel együtt 12-es tárcsán ledarálom. Rövid fagyasztást követően 5-ös darálón újra ledarálom. Hideg helyen másnapig állni hagyom. Jó szorosan betöltöm a szalámibélbe, 2 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 3-4 hónapig eláll!

Dunántúli stifolder szalámi
5 kg sovány sertéshús, 5 kg sovány marhahús, 1.5 kg kockákra vágott szalonna, 25 dkg só, 10 dkg édes pirospaprika, 1.5 dkg őrölt fehér bors, fél fej zúzott fokhagyma
A húsokat megtisztítjuk, a marhahúst kétszer a sertést 1-szer ledaráljuk, hozzáadjuk a szalonnát és a fűszereket. Nagyon jól kigyúrjuk, marhabélbe jó keményre, légmentesen betöltjük. Füstölés előtt néhány napra sonkapácba tesszük, utána füstöljük.

Erdélyi szalámi 1.
Hozzávalók: 5 kg lapocka, vagy comb, 1 dkg fokhagyma, 15 dkg só, 2,5 dkg fehérbors, 2 dkg porcukor, 1 g gyömbér, 3 g salétrom.
Elkészítése: A húst nagylyukú tárcsán ledarálom. A fokhagymát átzúzom. Az összes hozzávalót összegyúrom, majd keményre töltöm a szalámibélbe, majd annyi 90 fokos vízben, amennyi ellepi, 1 órán keresztül abálom. Az abaléből kivéve vízben lehűtöm és leszárítom. 3 napra, hideg füstre teszem.

Erdélyi szalámi 2.
Hozzávalók: 8 kg hús, 2 kg szalonna, 5 dkg porcukor, 1 kk. gyömbér, 1/2 dkg salétrom, 15 dkg só, 5 dkg szegfűbors, 2 dkg fokhagyma
Elkészítése: A húst nagylyukú tárcsán ledarálom, a szalonnát apró darabokra vágom. A fokhagymát átzúzom. Az összes hozzávalót összegyúrom, majd keményre töltöm a szalámibélbe, majd annyi 90 fokos vízben, amennyi ellepi, 1 órán keresztül abálom. Az abaléből kivéve vízben lehűtöm, és leszárítom. 3 - 4 napra, hideg füstre teszem. Száraz hűvös helyen felakasztva tárolható. Kb. 2 hét után fogyasztható.

Erdélyi szalámi 3.
Hozzávalók: 5 kg közepesen sovány sertéslapocka, 2,5 dkg porcukor, 0,5 dkg fokhagyma, 1 g gyömbér, 3 g salétromsó, 5 dkg fehér bors, 15 dkg só.
Elkészítése: A húsról letisztítunk minden porcot, inat, hártyát és nagy lyukú darálón ledaráljuk. A fűszereket porrá törjük, a fokhagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk, majd késpengével szétnyomjuk. Ráöntünk 1 evőkanál vizet. A darált húsra szórjuk a fűszereket, és ráöntjük a fokhagymás levet. Jól összekeverjük, és vastagbélbe töltjük. Kisebb rudakat kötünk belőle, majd annyi vízben, amennyi ellepi, 1 órán keresztül abáljuk a gyöngyöző lében. A vízből kivéve lecsurgatjuk, tiszta, hideg vízben kihűtjük, majd szikkasztjuk (tiszta ruhára teregetve), és hideg füstre tesszük 3 napra. Száraz, hűvös helyen felakasztva tároljuk. Néhány hónapig tárolható.

Erős szalámi (Lakner család)
Hozzávalók: 6 kg lapocka, comb, száraz egyéb esőlékhúsok (nyesedék), 2 kg marhahús, 2 kg zsírféle, 22 dkg só, 10 dkg édes paprika, 10 dkg erős paprika, 2 dkg feketebors, 2 dkg fokhagyma
Elkészítése: A húsokat csíkokra vágom, a fűszerekkel együtt 8-as tárcsán ledarálom. Hideg helyen másnapig állni hagyom. Jó szorosan betöltöm a szalámibélbe, 3-4 napig hideg füstön füstölöm. Őszig biztosan eláll.

Gyömbéres szalámi 1.
Hozzávalók: 5 kg kissé zsíros disznóhús, 1,5 kg marhahús, vagy vadhús, fél kiló zsírszalonna, 2 dkg törött bors, 1 tk. gyömbérpor, 12 dkg só, 2 g salétrom.
Elkészítése: A húst nagylyukú tárcsán ledarálom. A hozzávalókat összegyúrom, majd keményre töltöm a szalámibélbe. Az elkötést követően 3 napra, hideg füstre teszem.

Gyömbéres szalámi 2.
Hozzávalók: 3,5 kg közepesen zsíros sertéstarja (csontja nélkül), 1 kg sovány marhahús (felsál, rostélyos, kicsontozva), 50 dkg zsírszalonna, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 2 g salétromsó, 1 dkg fekete bors, 10 dkg só.
Elkészítése: A húsokat lehártyázzuk, megtisztítjuk az inas, mócsingos részektől, és nagy lyukú darálón ledaráljuk. Az előzőleg lehűtött szalonnát apró kockákra metéljük, a fűszereket porrá törjük. Az egészet összekeverjük és kidagasztjuk. Egy napig lefedve állni hagyjuk hűvös helyen, majd vastagbélbe szorosan betöltve, egyforma nagy rudakat készítünk. Néhány órai szikkasztás után 4 napig füstöljük. További 1 hónapig érleljük, hűvös, szellős helyen, csak azután kezdjünk hozzá a fogyasztáshoz.

Hagymás szalámi
Hozzávalók: 4 kg sovány sertéslapocka vagy comb, 1 kg sovány marhahús (felsál), 10 dkg édesnemes paprika, 5 nagy fej vöröshagyma, 2 g salétromsó, 1 dkg fekete bors, 10 dkg só.
Elkészítése: A húsokat megtisztítjuk a porcos, mócsingos, hártyás részektől, és nagy lyukú darálón ledaráljuk. A fűszereket porrá törjük, és a vöröshagyma meg a salétromsó kivételével hozzákeverjük a masszához. Jól összedolgozzuk, nagyon szorosan vastagbélbe töltjük, egyforma, kis rudakat készítve belőle. Páclevet készítünk a vöröshagymából úgy, hogy a hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és forrásban levő sós vízbe tesszük, amelybe a salétromsót is belekevertük. Forraljuk 4-5 percig, majd hagyjuk kihűlni. A szalámirudakat beletéve 5 napon át mindennap megforgatjuk, hogy a páclé a szalámit jól átjárja, majd a pácléből kivéve megtörülgetjük, és 4 órán keresztül szikkadni hagyjuk. Ezután füstre téve pirosra füstöljük. Kétheti érés után fogyasztható.

Kasy (kozák lószalámi)
Hozzávalók: 10 kg lóhús, 5 kg lózsír, 2,5 dkg kömény, 5 dkg őrölt bors, 25 dkg só.
Elkészítése: A húst 2-3 cm vastag, 8-10 cm hosszú csíkokra vágom. Sózom, belekeverem a zsírt, fűszerezem, és 2 napra letakarva hideg helyre teszem. Két nap után keményre töltöm a szalámibélbe. Két órán át, főzöm 85 Celsius fokos vízben. Leszárítom, majd két napra, hideg füstre teszem (világospiros színig kell füstölni). Száraz hűvös helyen felakasztva tárolható. Kb. 1 hónap után fogyasztható.

Krakkói sonkaszalámi
Letisztítva 10 kg csontozott angolsertéshúst, 8 dkg-osra vágjuk. 30 dkg sót, 1 fej zúzott fokhagymát, 4 dkg őrölt szegfűborsot beletéve, zománcos edényben 2 napig állni hagyjuk. Negyedét borsónyira daráljuk. Az edényből a sós levet lecsurgatva kiöntjük, a benne levő húsokhoz hozzátéve a darált húst, az egészet jól összegyúrjuk. Feszesen 6 m ló vékony- vagy marha vastagbélbe töltve, szorosan lekötjük, mint a szalámit. Megfüstölve, forrás előtt levő vízben 2 óráig abáljuk. Ha kihűlt, újra füstölőbe téve leszárítjuk.

Libaszalámi
Hozzávalók: 5 libamell, 5 kg száraz marhahús, 5 gerezd fokhagyma, 1 dkg törött fehérbors, 1 dkg salétromsó, 18 dkg só
Elkészítése: A húsokat nagyon apróra vagdaljuk, vagy ledaráljuk. Összedagasztjuk a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, a sóval, és a nátrium benzoáttal. Nagyon szorosan betöltjük a bélbe. 2-3 napig hideg helyen tartjuk, majd 3 napra páclébe tesszük (lásd sonkapác). A pácléből kivéve, leszikkadás után 4 napra, hideg füstre tesszük.

Mozzaikszalámi (mortadella)
Hozzávalók: 1 kg 20 dkg kicsontozott sovány sertéscomb vagy lapocka, 1 kg 20 dkg sovány, csont és ínmentes marhahús (pl. gömbölyű felsál vagy fartő), 60 dkg zsírszalonna, 0,5 dl száraz vörös bor, 1,2 dkg őrölt fehér bors, 3 gerezd fokhagyma, 3 g őrölt szegfűbors, ízlés szerint só.
Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd lobogó forró vízbe dobjuk. Ha a víz újból forrni kezd, szűrőkanállal kiszedjük, lecsurgatjuk. A sertés- és marhahúst kis lyukú darálón kétszer átdaráljuk, hozzáadjuk a fűszereket, a vörös bort és a megtisztított, szétzúzott fokhagymát. Alaposan összedolgozzuk, beletesszük a már teljesen kihűlt és megszikkadt szalonnakockákat, végül ezzel is jól elkeverjük. Egyik végén szorosan elkötött vastagbélbe töltjük, de a hurkafélékkel ellentétben ezt nagyon keményre. Rögtön langyos füstre tesszük, pirosra füstöljük, ezután a füstről levéve gyöngyöző vízben főzzük 1 órán át. Hideg vízben lehűtjük, szikkasztjuk, és egy napra, hideg füstre tesszük. Hűvös, szellős helyen felakasztva tároljuk. Egy hónapig is eláll, de több rétegű selyempapírba becsomagolva - a hűtőszekrényben is tarthatjuk.

Német szalámi
Hozzávalók: 6 kg kövéres sertéshús (dagadó és lapocka), 4 kg sovány faggyúmentes marhahús, 0,5 dkg porcukor, 0,5 dkg fahéj, 0,5 dkg fokhagyma, 0,5 dkg salétromsó, 4 dkg fehér- és fekete bors vegyesen, 32 dkg só.
Elkészítése: A húsokat megtisztítjuk a hártyás, inas, mócsingos részektől, és nagy lyukú darálón ledaráljuk. Az összes fűszert púderfinomságúra őröljük és összekeverjük. A fokhagymát megtisztítjuk, szétzúzzuk, és ráöntünk fél dl vizet. A darált húsra rászórjuk a fűszereket, rálocsoljuk a fokhagymás levet, majd addig dagasztjuk, amíg a fűszerek szemcséi teljesen eloszlanak a masszában. Egy éjszakán át lefedve, hűvös helyen pihentetjük, majd töltés előtt még egyszer átforgatjuk. Vastagbélbe töltjük, 2 napig huzatos helyen szellőztetjük, csak azután tesszük füstre. Hogy szép sötétvörös legyen, 3-4 napig füstöljük. Füstölés után szellős helyen felakasztva tároljuk, s csak egy hónap múlva kezdjük fogyasztani. Nagyon sokáig eláll.

Prágai szalámi
Hozzávalók: 3 kg közepesen kövér sertéshús (lapocka), 1 kg sovány marhahús (felsál, fartő), 1 kg zsírszalonna, 5 gerezd fokhagyma, 2 g salétromsó, 1 dkg fekete bors, 10 dkg só, a sonkapácléhez: 1 evőkanál koriander, 1 evőkanál fenyőmag, 1 evőkanál majoránna, 1 fej vöröshagyma, 3 babérlevél, 1 evőkanál szemes bors, 10 dkg só.
Elkészítése: A húsokat megtisztítjuk a mócsingos, inas, hártyás részektől, majd nagy lyukú darálón ledaráljuk. Az előzőleg lehűtött szalonnát éles késsel nagyon apró kockákra vagdaljuk. A fűszereket porrá törjük, a fokhagymát megtisztítjuk és szétzúzzuk. Fél dl vizet ráöntünk, majd a darált húst, a fűszereket meg a fokhagymás levet nagyon jól összekeverjük, kidagasztjuk, és keményre töltjük a vastagbélbe. Az egyforma nagy szalámirudakat 2 napig a páclébe tesszük. Mindennap megforgatjuk a páclében, hogy a lé jól átjárhassa. A pácléből kivéve szikkasztjuk fél napig, majd füstre téve pirosra füstöljük. Két hét múlva már fogyasztható. A pácléhez a darabos fűszereket és a felszeletelt vöröshagymát 2,5 - 3 1 vízben felforraljuk, és ezután lehűtjük. Csak a már teljesen kihűlt páclébe tesszük bele a szalámirudakat.

Sonkasajt
Hozzávalók: 1 kg kövérkés sertéshús, 50 dkg nyers füstölt sonka, 50 dkg szalonna, 3 fej közepes nagyságú vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál szárított bazsalikom, 1 teáskanál szárított kakukkfű, 1 babérlevél, késhegynyi szegfűbors, ízlés szerint só (vigyázzunk, mert a füstölt sonka nagyon sós!).
Elkészítése: A nyers füstölt sonkát annyi vízbe tesszük fel főni, amennyi ellepi, és félpuhára főzzük. A sertéshúst kicsontozzuk, leszedjük róla a mócsingos részeket, és a félig főtt sonkához tesszük. Kis vízzel felöntjük, és teljesen puhára főzzük. A levétől lecsurgatva szikkadni hagyjuk, és vékony csíkokra metéljük. Hozzáadjuk a megtisztított és nagyon apró kockákra vágott vöröshagymát és elkapart fokhagymát, meghintjük a fűszerekkel és kis sóval. Jól összedolgozzuk, és sertésgyomorba vagy vastag marhabélbe töltjük. Bevarrjuk, hogy a töltelék ki ne folyjon belőle. Annyi ecetes-sós vízbe tesszük, amennyi ellepi. Mellédobunk 1 babérlevelet, mokkáskanálnyi szegfűborsot, és nagyon lassan főzzük egy-másfél órán át. Közben az abálólevet (sonkalevet) felére beforraljuk, és formába öntve kifagyasztjuk. Remek aszpik válik belőle! A lecsepegtetett sonkasajtot két deszka között, nehezékkel lepréseljük, majd ha teljesen kihűlt, hűtőszekrényben dermesztjük. 10 napig is eláll. Fogyasztáskor felszeleteljük, és az aszpikkal tálaljuk.

Sonkaszalámi
Hozzávalók: 2 kg kövérkés sertéshús, 50 dkg főtt füstölt sonka, 30 dkg sonkaszalonna (vagyis füstölt sonka kövérje), 1 csapott teáskanál őrölt fehér bors, mokkáskanálnyi őrölt szegfűbors, késhegynyi őrölt koriander, ízlés szerint só (vigyázunk a sóra, mert a füstölt hús és a szalonna sós).
Elkészítése: A sertéshúst teljesen megtisztítjuk az inas, porcogós, mócsingos részektől, majd húsdarálón kétszer átdaráljuk. A főtt füstölt sonkát és a kövérjét apró kockákra vágjuk (de nem daráljuk!), és hozzáadjuk a darált húshoz. Meghintjük a fűszerekkel és a sóval, ráöntünk fél dl vizet, és jól összedolgozzuk. Hurkabélbe közepes keménységűre töltjük, a végét szorosan bekötjük, és forró, sós vízben nagyon kis lángon főzzük 1 órán át. A vízből kiemelve deszkára tesszük, lecsurgatjuk, majd néhány órai szikkadás után 2 napra gyenge, hideg füstre tesszük. Hideg, szellős helyen 2-2,5 hétig eláll.

Sváb kacsabögy
Hozzávalók: 6 kg érett hús (lapocka, comb, száraz egyéb húsok), 3 kg zsírféle, 18 dkg só, 20 dkg paprika, 2 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: Kacsavágásnál alaposan megtisztítom és megmosom a kacsa bögyét, felfújom és így tartom a disznóölés előtti napig. A vágás előtti napon beáztatom a bögyöket. A csíkokra vágott húsokat ledarálom. Összekeverem a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Betöltöm a kacsabögybe, 5 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen szüretig is eláll!

Sváb szalámi
Hozzávalók: 1 kg hús, 4 dkg só, 2 dkg paprika, 20 dkg zsírszalonna
A hozzávalókat jól keverjük össze.
Ajánlatos a húst egy napig hűvös helyen tárolni, hogy a felesleges víz távozzon a szövetekből.

Szakál-szalámi
Csíkokra vágva 7 kg sertéscombot, 3 kg hasaalja szalonnát, közepes tárcsájú húsdarálón ledaráljuk. Jól összegyúrva 26 dkg sóval, 2 dkg zúzott fokhagymával, 4 dkg őrölt borssal, 25 dkg pirospaprikával, 1 dkg porrá őrölt szerecsendióval, 1 dkg őrölt gyömbérgyökérrel, 0.5 dkg szegfűborssal, 2 dkg porcukorral, 1 dkg salétromsóval, ízlés szerinti csípős pirospaprikával, marha vastagbélbe vagy műbélbe szép egyenletesen, jó keményre betöltjük. A bél egyik, majd betöltés után a másik végét is jó erősen elkötjük.
Töltés közben a belet megszurkáljuk. Füstölőrudakra akasztva pár órát szárítjuk. Egyenletes, hideg füstön füstöljük. Ügyeljünk, hogy a füstölő ne melegedjen fel! A szalámit 2-3 napig füstöljük. Ezután száraz, szellős helyen tárolva kb. 2 hónap múlva fogyasztható. Ebből a töltelékből készítjük a gyomrot vagy hólyagot is. A gyomor elkötését, töltését, "kantározását" különös gonddal végezzük. Tapasztalat alapján javasolt, hogy a töltést 32-es húsdarálóval célszerű végezni, akkor jó kemény szalámink lesz.

Szalámi 1.
Elkészítése: 80 % sovány disznóhúst ?20 % marhahúst apróra vágunk. Sóval, paprikával, borssal fűszerezzük. Jól eldolgozzuk és marhabélbe, nagyon szorosan betöltjük. Levegőzárvány nem maradhat benne. A végeinél erősen bekötjük, besózzuk és 4-5 napig sós, hagymás salétromos páclében tartjuk, naponta forgatjuk, öntözzük. Utána szellős helyen szárítjuk, majd néhány napig gyenge füstön füstöljük. Utána belehempergetjük szitált fahamuba.

Szalámi 2.
Hozzávalók: 7 kg színhús, 2 kg szalonna, 20 dkg paprika, 4 dkg törött bors, 1 dkg szegfűbors, l kk nátrium benzoát, 20 dkg só
Elkészítése: A húst, és a lebőrözött szalonnát nagylyukú tárcsán ledarálom. A hozzávalókat összegyúrom, néhány órán keresztül hűvös helyen állni hagyom, majd keményre töltöm a szalámibélbe. Hűvös helyen egy napig pihentetem, majd hideg füstre teszem. 1 hónap eltelte után vágom meg először.

Szalámi csabai módra
Hozzávalók: 10 kg kicsontozott nem kövér sertéshús (lapocka, comb), 2 dkg csípős paprika, 6 dkg édes paprika, 1 dkg köménymag, 1 dkg porcukor, 5 g salétromsó, 5 dkg fekete bors, 28 dkg só.
Elkészítése: A húsról minden inas, porcos, mócsingos részt letisztítunk, majd nagy lyukú darálón ledaráljuk. A fűszereket porrá törjük vagy megdaráljuk, a fokhagymát megtisztítjuk és szétzúzzuk. Ráöntünk 1 evőkanál vizet, és 20 percig állni hagyjuk. Ezután az összekevert fűszert rászórjuk a húsra, és úgy dolgozzuk össze, mint a kelt tésztát szokás. Akkor kevertük ki jól, ha a húsban levő paprikaszemcséket már nem lehet külön-külön észrevenni a masszában. Lefedve érleljük egy éjszakán át, majd vastagabb bélbe töltjük jó szorosan, és egyforma nagyra kötözzük a rudakat. Még egy napig hűvös helyen pihentetjük, majd hideg füstön addig füstöljük, amíg sötétpiros színű nem lesz. A füstről levéve hűvös helyen felakasztva szikkasztjuk. 3-4 hét múlva kezdjük csak fogyasztani. 4-5 hónapig is eláll. Selyempapírba csomagolva egy része a hűtőszekrényben várhat felhasználásra, akár fél évig is.

Szegedi csípős szalámi
Hozzávalók (10 kg kész szalámihoz): 1,5 kg marhahús, 9 kg sovány sertéshús, 3 kg szalonna, 35 dkg só, 1 dkg salétromsó, 2 dkg porcukor, 4 dkg köménymag, 30 dkg paprika (ebből ízlés szerint csípős).
A téliszalámihoz hasonlóan készítjük, illetve töltjük. A betöltött rudakat néhány órán át, szikkasztjuk, majd füstöljük. A füstölés kényes művelet. A füstölőtér hőmérséklete 10 C körüli lehet. Lassú légáradat és 85 % körüli páratartalom szükséges hozzá. Füstölés közben a szalámi átpirosodik. A füstölés ideje kb. egy hét. A füstölést szárítás követi.
Szárításkor a hőmérsékletet fokozatosan emeljük, a relatív páratartalmat kezdetben 90 %-ra állítjuk be, majd a penész kialakulása után fokozatosan csökkentjük. Kb. 1 hét múlva megjelennek az első penésztelepek, majd a penész lassan bevonja az egész rudat. A páratartalom csökkentésével a penész fejlődése megáll. A szalámi kb. 3 hónap alatt éri el a kívánatos végső víztartalmát. A hosszú szárítási idő miatt a szalámikészítés különösen kényes művelet. A páratartalom túl gyors csökkenése kérgesedést, a hirtelen páratartalom növekedés vagy meleg, párás levegő a bél hirtelen felduzzadását, elválását, ráncosodását okozhatja.
A szalámiról a vastagabb penészbevonatot keféljük le. Így sima, vékony, egyenletes, szürkésfehér bevonat alakul ki. A penész valószínűleg részt vesz a vízcsere szabályozásában, az avasodás fékezésében és a szalámi aromájának "teltebbé" tételében.

Szegedi háziszalámi
Elkészítése: 2 kg hízott marhahúst és 1 kg érett disznóhúst 3 mm-es kockákra vágok (nem darálom). Egy fej fokhagymát összezúzok, hozzáadok két marék sót, két kanál jófajta paprikát, késhegynyi szagos borsot. Jól összekeverve, hozzáadom a húshoz, és marhabélbe szorosan beletöltöm. A bél végét erősen elkötöm. Egy hétre teszem fel a füstre.

Szlovák kulen
Hozzávalók: 1 kg üszőhús, 5 kg sertéslapocka (csont nélkül), 5 kg nyers hamburgi szalonna, 24 dkg só, 11 dkg fehér bors, 24 dkg pirospaprika (fele csípős), fokhagyma, ízlés szerint.
Az üszőhúst és a szalonnát 4-es, a lapockahúst 6-os tárcsán megdaráljuk, valamennyit jól összegyúrjuk a sóval és az áttört fokhagymával, valamint a fűszerekkel.
Vastagbélbe töltjük, és hidegen megfüstöljük.

Téliszalámi
A téliszalámi eredete:
Olaszországban szalámit, már a 19. század elején készítettek. Hazánkban csak a szabadságharc után honosodott meg. Első ízben, olasz gesztenyesütők foglakoztak a szalámi készítésével. Rájöttek, hogy a magyar zsírsertés húsa a szalámi készítéshez sokkal jobb, mint az olasz sertésé. Az olasz gesztenyesütők a szalámi készítést olyan üzletággá fejlesztették, hogy az olasz származású Dozzi József, szalámigyárat alapított Budapesten. A hatvanas években, igen sok olasz család telepedett le, és rendezkedett be szalámi gyártásra. Az olasz gyárak mellett magyarok is alakultak. Ezek között említésre méltó a Pick Márkféle Szegeden, valamint a hetvenes években létrejött Herz szalámigyár, amely a hold utcában kezdte meg működését, majd 1885-ben a mai helyére, a Soroksári útra költözött. Az olasz szalámi gyárosokat és szalámigyárban foglalkoztatott olasz munkásokat (sok-sok) esztendeje magyar munkások váltották fel, és ők gyártják a világhíressé vált téliszalámit.

Téli szalámi 1. (1940)
Elkészítése: Tizenöt kg disznóhúst apróbb darabokra vágva, 600 gr konzervsóval (Wurstsalz) jól bedörzsöljük és egy széles, lejtős asztallapra széjjelteregetjük és két napig így, megfelelő hőmérséklet mellett (nyolc fok) szikkadni hagyjuk. Utána száraz ruhával megtöröljük a húst, és durván megvagdaljuk. Most hozzáadunk vékonyra vágott öt kg szalonnát, 200 gr sót, 80 gr durvára őrölt fekete borst, 20 gr salétromot, 40 gr. Cukrot és ezt addig vágjuk, mg a szalonna olyan kicsi lesz, mint az árpaszem. Ekkor az egészet egy teknőben jól összegyúrjuk, és azután marhabélbe a lehető legszorosabban betöltjük és bekötjük. Ezután négyujjnyi távolságra átkötjük a szalámirudakat, és finom acéltűvel sűrűn megszurkáljuk, szellős, száraz helyen két-három hétig szikkadni hagyjuk, és csak ezután tesszük a gyönge füstre. Fontos, hogy a szalámi olyan szorosan legyen töltve és kötözve, ahogyan csak tudjuk. Zúzott fokhagymát is tesznek a szalámiba, de nem mindegyikbe egyformán, ez az illető ízlésétől függ.

Téliszalámi 2.
Hozzávalók: 3 kg zsírféle, 7 kg lapocka, comb, száraz egyéb húsok, 25 dkg só, 5 dkg fehérbors, 1 dkg szegfűbors, 1 dkg salétrom, 1,5 dkg porcukor, 0,5 dkg szerecsendió, 1 dkg fokhagyma.
Elkészítése: A húsokat csíkokra vágom, a fűszerekkel együtt 12-es tárcsán ledarálom. Rövid fagyasztást követően 5-ös darálón újra ledarálom. Hideg helyen másnapig állni hagyom. Jó szorosan betöltöm a szalámibélbe, 2 napig hideg füstön füstölöm. Hűvös helyen 3-4 hónapig eláll. Akkor jó, ha a bőrén fehér nemespenész réteg jelenik meg. Ezt 3 naponta lekefélni!

Téliszalámi 3.
Hozzávalók: (10 kg kész szalámihoz): 12,5 kg sertés színhús, 2,5 kg kemény szalonna, 4 dkg fehérbors, egy kisebb késhegynyi szegfűbors, 1 dkg (1 csapott evőkanál) paprika, 5 gerezd fokhagyma, 2 dkg cukor, 40 dkg konyhasó, 8 gramm salétromsó, a töltéshez, lehetőleg 6 m. ló vékonybél, és a kötöző zsineg (5 dkg két- vagy háromágú kenderzsineg).
Elkészítése: Lehetőleg, jól kihizlalt sertés húsát használjuk fel. A friss vágású sertéshúst, feldolgozás előtt legalább 12 órát pihentetni kell. Ezután a puha zsiradékot, az ínszalagokat, az összes csontokat, porcokat, véres részeket eltávolítjuk. A megtisztított húsokat kb. 6x6 cm-es kockákra vágjuk, majd enyhe lejtésű deszkaasztalon egy fél napig, 15-20 cm vastagon elterítve, plusz 4 fok Celsius hőmérsékletű helyiségben pihentetjük. Ezután a húst 30 mm-es éles tárcsán megdaráljuk, majd ismét enyhe lejtésű asztalra tesszük, hogy kicsurogjon belőle a felesleges lé (vesszőkosár is megfelel). A csurgatás, kb. 1 napig tart. A hús- réteg vastagsága 30-40 cm lehet, de az intenzív csurgás érdekében a húst többször forgassuk meg. A kicsepegő húslevet edényben felfogjuk, álatoknak jó eledel. Csurgatás után a húst hasonló hőmérsékleten ismét egy napig szikkasztjuk deszkaasztalon, kb. 10 cm vastagságban elterítve. A megtisztított szalonnát a húshoz hasonlóan 6x6 cm-es darabokra vágjuk. A felvágott szalonnát kifagyasztjuk (fagyasztás alatt legalább egyszer átforgatjuk), hogy rizsszem nagyságúra fel tudjuk aprítani. A fagyasztott szalonnával gyorsan kell dolgozni, nehogy visszapuhuljon. (Hogy az összeaprított szalonna ne legyen tapadós, aprítás előtt 10 százaléknyi húst keverünk hozzá)
A darált húst és a felaprított szalonnát, valamint a fűszereket összekeverjük, és még egyszer finomra daráljuk. Ez után érlelés következik. Zománcozott edénybe rétegesen belegyúrjuk az anyagot, amelyet döngölés követ. A begyúrás célja, hogy a masszában levegő ne maradjon. Egy-egy réteg 10-20 cm vastag legyen. A megtelt edényt abrosszal letakarjuk, és hideg helyen (+6 fok körül) 4-5 napig érleljük. A töltést, lehetőleg két személy végezze. Az egyik tölti, a másik kötözi a szalámikat. A töltőcsőre az egyik végén elkötött bél úgy legyen felhúzva, hogy a bélben levegő ne maradjon, majd egyenletes, jó keménységűre kell tölteni. A bél végét mindaddig fogni kell, amíg a kötést végző át nem veszi, és jó szorosan le nem köti. A szalámit lehetőleg ló vékonybélbe töltsük, de megfelel a marha vastagbél és a műbél is. A belet töltésre elő kell készíteni. A szárított, sózott természetes belet beáztatjuk, folyóvízben többször átöblítjük, majd feldaraboljuk. 60 mm-nél kisebb átmérőjű bél szalámi töltésére nem jó. A kiáztatott belek egyik végét töltés előtt le kell kötni, majd kosárban kicsurgatni. A betöltött szalámi rudakat gondosan át kell szurkálni (minden négyzetcentiméternyi felület, legalább egy szúrást kapjon). Ez után hosszában lesimítjuk, hogy ez által a hús a bélben jobban elhelyezkedjen, és a szalámivégek jobban kigömbölyödjenek.
Kötözéskor a sima kenderzsineget a szalámi egyik végére legalább három hurokkal kell ráerősíteni, ezután a zsineget a szalámi másik végéig vezetve ismét legalább három hurokkal kell megerősíteni, majd az ellenkező oldalon való visszavezetéssel a szalámi rudakat kiegyenesítjük, ugyanis a ló belek általában enyhén elgörbülnek. A kötöző zsineg visszavezetésekor, két-három helyen kereszthurkot készítünk a rúdon. Ez a kereszthurok ne legyen se túl szoros, se nagyon laza. Ügyelni kell arra, hogy a has- és hát- kötés a szalámi tengelyével párhuzamos legyen, a végkötések pedig a rúd tengelyének közepére essenek. A szalámi egyik végén a szalámi hosszával azonos hosszúságú zsineget hagyunk, felakasztás céljára. a pározás során 2-2 rudat ezzel a zsineggel összekötünk.
A töltés során kifolyt tölteléket is bedolgozhatjuk, külön megjelölt rúdba.
A kötözés után füstöljük a szalámi rudakat. A füstölőben, úgy kell felakasztani őket, hogy az összekötött párok darabjai közül az egyik feljebb, a másik lejjebb legyen, és az egyes rudak ne érjenek össze. Akasztás, illetve elhelyezés közben lehetőleg, csak a zsineget érintsük. Füstölésre legalkalmasabb a magas füstölő (legjobb a 6-7 méter). Az időtartama függ a szalámi vastagságától és az időjárástól. Általában 4-8 nap. Száraz, hidegebb időben rövidebb, nyirkos időben hosszabb ideig tart. Legalkalmasabb füstölésre a száraz bükkfa, de más keményfa is használható. A füstölési idő közepén a szalámi rudakat meg kell forgatni, hogy az alsó sorban levő rudak felülre kerüljenek. A füstölés hőmérsékletének 8-10 foknak kell lennie. Füstölés alatt gondoskodjunk a füstölő szellőztetéséről, de ne hirtelen engedjük be a hideget, mert akkor a szalámi rudak deformálódhatnak. A füstölés befejezése után a füstölőt légmentesen zárjuk le, és gondoskodjunk arról, hogy a füstölő helyiség a benne levő szalámival egyenletesen hűljön ki. A füstölés akkor tekinthető befejezettnek, ha a bélvégek szárazak, de hajlíthatók, a bélben áttetszővé válik a töltelék jellegzetes piros színe, mozaikossága. A füstről való leszedés során ne fogdossuk a szalámi rudakat. Az éléskamrában úgy akasszuk fel, hogy egymáshoz ne érjenek. Két napig szellőztetés nélkül tároljuk. Ez idő alatt a füstöléskor keletkezett kérgét elveszti, és egyenletes tömör, egy kissé rugalmas fogású lesz. A tárolás harmadik napján kezdhetjük a szellőztetést - néhány órára -, de az erősebb huzatot kerüljük el. Fokozottabb szellőztetést csak a hetedik napon kezdjünk. A nyolcadik napon megindul a penészképződés a szalámin, először foltokban, majd egyenletesen bevonja az egész rudat. Erről a penészrétegről tudnunk kell, hogy általában a Penicillium-fajtához tartozó nemes penész. Színe, halvány zöldes fehér, vagy szürkésfehér. Kifejlődésében jelentős szerepe van a levegő hőmérsékletének és páratartalmának. A szalámi - a rudak vastagságától függően - 3-6 hónap alatt érik be.

Temesi rakott csülkös
Hozzávalók: 2 mellső csülök, 50 dkg szalonna, 80 dkg lapocka, 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál törött fehér bors, mokkáskanálnyi őrölt mustármag, 1 teáskanál porcukor, 1 evőkanál pirospaprika, 3-4 dkg só.
Elkészítése: A csülköt megtisztítjuk, és bőrével együtt annyi sós vízben, amennyi ellepi, félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a kicsontozott lapockát, és ha már mindkettő nagyon puhára főtt, levéből kivéve lecsurgatjuk, majd vékony, kicsi kockákra vagdaljuk. Az előzőleg jól lehűtött szalonnát szintén nagyon apró kockákra vágjuk (semmiképpen sem daráljuk!). A vöröshagymát tisztítás után lereszeljük, a fokhagymát pedig szétzúzzuk. Az összes fűszert és a reszelt vöröshagymát belekeverjük fél dl-nyi átszűrt húslébe, majd a kockázott húsokkal és a szalonnával addig keverjük, amíg a massza teljesen felvette a fűszeres levet. Egyik végén szorosan elkötött vastag hurka- vagy marhabélbe töltjük közepesen keményre, és a másik végét is szorosra kötjük. Az átszűrt húslevet annyi vízzel egészítjük ki, hogy a beletett felvágottat teljesen ellepje. A levet kissé megsózzuk, és 1 órán át, abáljuk. Ezután deszkára helyezzük, lecsurgatjuk, majd néhány órai szikkadás után gyenge, hideg füstre tesszük. Elég sokáig eláll hűvös, szellős helyen, és azonnal fogyasztható.

Töltött bendő
Hozzávalók: 1 kg sertéslapocka, 20 dkg szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál fokhagyma, só, bors, majoránna, petrezselyemzöld ízlés szerint és egy sertésgyomor vagy - hólyag.
A húst felszeleteljük, meglocsoljuk a fokhagymalével, megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az egy kevés zsírban megpárolt vöröshagymát, a majoránnát, a petrezselyemzöldet, hideg helyre tesszük, és néhány órát állni hagyjuk. Ezután durvára daráljuk, és betöltjük a sertésgyomorba vagy a - hólyagba, majd felfüstöljük. A füstölt bendőt forrás előtt levő vízben kb. egy órán át, főzzük.
Ha nagyobb, akkor tovább, minden kg-ra még fél órát számítunk. Melegen vagy hidegen tálaljuk. Reszelt tormát vagy savanyú uborkát adunk hozzá.
Igen finom eledel.

Vaddisznó-szalámi
Hozzávalók: 8 kg vaddisznóhús, 2 kg zsírszalonna, 5 dkg őrölt bors, 12 dkg paprika, 2 dkg salétrom, 30 dkg só.
Elkészítése: A húst nagylyukú tárcsán ledarálom, a szalonnát apró darabokra vágom. A fokhagymát átzúzom. Az összes hozzávalót összegyúrom, majd keményre töltöm a szalámibélbe. 3 - 4 napra, hideg füstre teszem. (világospiros színig kell füstölni). Füstölés után szitált fahamuban megforgatom. Száraz hűvös helyen felakasztva tárolható. Kb. 1 hónap után fogyasztható.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz