Babgulyás - Kaja

Tartalomhoz ugrás
Babgulyás, ahogyan én szeretem

Kellékek:
- 1 db hátsó füstölt csülök bőre, csontja, zsírja (a húst sonkás tésztának szoktam elkészíteni),
- 30 dkg sertés vagy marha lapocka,
- 30 dkg tarkabab,
- 5 dkg zsír,
- 3 fej vöröshagyma,
- 1 db TV (tölteni való) paprika,
- 1 db zöldpaprika,
- 1 db paradicsom,
- 3 szál répa,
- 3 szál zöldség,
- 1 db karalábé,
- 1 kávéskanál törött bors,
- 2 púpozott kávéskanál piros paprika,
- 3 púpozott evőkanál liszt,
- 2 púpozott kanál delikát,
- 3 db babérlevél,
- 3 gerezd fokhagyma.
Elkészítése:
A kiáztatott csülköt feldarabolom. A húst külön megfőzöm sonkás tésztának. A hús levét elteszem.
A hagymát és a TV paprikát apróra vágom és zsíron erős lángon megdinsztelem. Beleteszem a borsot, paprikát, az apróra vágott füstölt csülök megmaradt részeit (a csontokat elvágva), kicsit később a paradicsomot és kb. egy órán át főzöm, majd beleteszem az apróra vágott húst is.
Amikor a hús félig megfőtt, akkor beleteszem a karikára vágott répát és zöldséget, majd a lisztet, amit 2-3 percig kevergetek, majd felöntöm a füstölt csülök főző vizével, illetve további csapvízzel.
Még a forrás előtt beleteszem a zöldpaprikát, karalábét, babérlevelet, fokhagymát és a delikátot.
Az előző nap beáztatott babot külön felteszem főni, majd 15 perc főzés után leöntöm a főzőlevet (fingatólé), átöblítem és beleteszem a gulyásba.
Készre főzöm, közben egyszer-kétszer megkóstolom, ha kell, ízesítem pirosarannyal.
Én a csipetkét nem szeretem bele.
Jó étvágyat !


Babgulyás, ahogyan én még jobban szeretem

Kellékek:
- 0,5 kg füstölt oldalas (a porcogós fele),
- 30 dkg sertés vagy marha lapocka,
- 3 db sertés velős csont félbevágva (kizárólag csak fűrésszel, a bárdot végleg betiltatnám),
- 30 dkg tarkabab,
- 5 dkg zsír,
- 3 fej vöröshagyma,
- 1 db TV (tölteni való) paprika,
- 1 db zöldpaprika,
- 1 db paradicsom,
- 3 szál répa,
- 3 szál zöldség,
- 1 db karalábé,
- 1 db zellergumó,
- 1 kávéskanál törött bors,
- 2 púpozott kávéskanál piros paprika,
- 3 púpozott evőkanál liszt,
- 2 púpozott kanál delikát,
- 3 db babérlevél,
- 3 gerezd fokhagyma.
Elkészítése:
Előző nap az oldalast összedarabolom, a felesleges zsírt eltávolítom és hideg vízbe teszem. A babot szintén beáztatom.
A velős csontot hideg vízben felteszem lassú lángon főni, időközönként leszűröm.
A hagymát apróra vágom és zsíron erős lángon megdinsztelem. Beleteszem a borsot, paprikát, majd az oldalast és a lapockát, kicsit később a paradicsomot és kb. egy órán át párolom.
Amikor a hús félig megfőtt, akkor beleteszem a karikára vágott répát és zöldséget, majd a lisztet, amit 2-3 percig kevergetek, majd felöntöm a velős csont főzővizével, és beleteszem a TV paprikát és a zöldpaprikát is.
Még a forrás előtt beleteszem a zöldpaprikát, karalábét, babérlevelet, fokhagymát és a delikátot.
A babot külön felteszem főni, majd 15 perc főzés után leöntöm a főzőlevet (fingatólé), átöblítem és beleteszem a gulyásba.
Készre főzöm, közben egyszer-kétszer megkóstolom, ha kell, ízesítem pirosarannyal.
Én a csipetkét nem szeretem bele.

Jó étvágyat!
Vissza a tartalomhoz