Lángos - Pogi - Kaja

Tartalomhoz ugrás
Hűtős lángos

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 2 db tojás sárgája,
  • 2 dl tejföl,
  • 4 dl tej,
  • 1 dl víz,
  • 5 dkg élesztő,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • csapott evőkanál só
  • tetszőlegesen tört fokhagyma, vagy fokhagymapor

Elkészítése:
Minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen.

A tej és víz keverékében elkeverjük a cukrot, beleszitálunk egy kanál lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefedjük és huzatmentes, langyos helyre tesszük. Az élesztő akkor "fut", ha a tej tetején megjelenik a barnás hab. Ilyenkor beleszitálunk még 3 evőkanál lisztet és szétnyomjuk az esetleges élesztődarabokat, majd még 10 perc pihentetjük.

A felfuttatott élesztőbe beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát a sót, a tejfölt és a tojássárgáját. Fakanállal jól kidolgozzuk és kelesztjük, majd ismét átdolgozzuk és kelesztjük.
Kiolajozott zacskóba téve egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.

A hűtőben akár 2 hétig is eláll, mindig csak annyit szedünk ki belőle, amennyit fel akarunk használni.
Olajos kézzel formázzuk kör alakúvá a tésztát, úgy, hogy a közepe vékonyabb legyen. Bő és meleg zsiradékban kell sütni, arra azért ügyeljünk, hogy ne legyen túl forró és ne süssük túl nagy hőfokon.







Krumplis pogi

Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna,
- 15 dkg zsír (vagy 20 dkg margarin),
- 30 db burgonya,
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 dl langyos tej, csipet cukor, 2 és fél dkg élesztő,
- 1-1 tojássárgája,
- 3-5 teáskanál só,

Elkészítése:
A krumplit megfőzöm, áttöröm, hagyom kihűlni.
A hagymát kevés zsíron megdinsztelem.
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatom.
Összekavarom az összetevőket annyi liszttel, hogy lágy maradjon.
Egy jó órát letakarva, meleg helyenpihentetem.
Ha megkelt a tészta, akkor kinyújtom és félbahajtást követően minden oldalról még felhajtom, majd újra kinyújtom 2 cm vastagra, és bevagdosom a tetejét és kiszaggatom.  
A tepsiben a tetejét megkenem tejes tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütöm.


Békebeli sós teasütemény

- 50 dkg liszt,
- 30 dkg vaj,
- 10 dkg reszelt sajt,
- 1-2 dl állati eredetű tejszín (30% zsír tartalmú),
- 3-4 db tojás sárgája
- 2 ek só

A liszet a vajjal elmorzsolom, belekevertem a sajtot.
A tejszínbe elkeverem a sót és a 4 sárgáját.
Addig gyúrom amig már nem ragad, ne gyúrjuk túl sokáig, ha egynemű a tészta, akkormár jó. Újnyi vastagra nyújtom hűtőben vissza dermesztem. 1 egész felvert tojással megkenem a tetejét (megszórom magvakkal, köménnyel, sajttal).
Így még jó hidegen betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük, majd a sütőlapon hagyjuk is kihűlni.


Rongyos lapóka

Hozzávalók (10 főre):
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
1 késhegynyi szódabikarbóna
egy kevés tej
5 dkg fagyos zsír
aludttej (annyi, hogy rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
kevés zsír a sütéshez

Elkészítés:
Egy kevés langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd a szódabikarbónával összekevert liszthez öntjük. Annyi aludttejjel dolgozzuk össze, hogy rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapjunk, majd alaposan kidolgozzuk.
Ha megkelt, vékonyra nyújtjuk, megkenjük fagyos zsírral, majd szorosan felsodorjuk. 4-5 cm-es darabokra vágjuk, talpára állítjuk, és pogácsákká lapítjuk. Egy újabb kelesztés után kerek lepényeket nyújtunk belőle, és palacsintasütőben kevés zsíron mindkét oldalát megsütjük. Finom, foszlós lesz ez a lángosszerű tészta.
Különböző feltéttel (darált hús, tejföl, sajt, töpörtyű stb.) újszerűvé varázsolhatjuk. Héjában főtt krumplit (2 közepes darab) is gyúrhatunk a tésztájába, ettől másnap is puha marad.

Tejfölös-szalonnás Galette

Tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 7 dkg vaj
- 1 dl natúr joghurt
- 1 kk só
- egész tojás a kenéshez

Feltét (bármi):
- tejföl
- újhagyma
- füstölt kolbász, esetleg szalonna

Elkészítés:
Lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a joghurtot és összedolgozzuk, ha kell egy pici vízzel segítünk és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe legalább negyedórára.
A tésztát négy, azonos méretű kerek lappá nyújtjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük őket. Mindegyiket megkenjük a tejföllel (a széleket 2 cm szélességben hagyjuk ki), szórjuk rá egyenletesen a felkarikázott újhagymát és a szalonnát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A tészta széleit körben visszahajtjuk/felhajtjuk, itt-ott egy picit össze is csíphetjük és a felvert tojással lekenjük.
Előmelegített 200 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet)


Tepertős pogácsa

Hozzávalók
 
- 500 g finomliszt          
 
- 250 g krémes állagú tepertő
 
- 100 g margarin/sertészsír
 
- 25 g élesztő
 
- 1,5 dl langyos tej
 
- 1 dl tejföl (20%-os)
 
- 1 db tojássárgája         
 
- 2 tk só
 
- 1 tk cukor
 
- bors
 
- kenéshez 1 db felvert tojás
 
 
Elkészítés
 
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és letakarva 10 perc alatt felfuttatjuk.
 
A lisztet tálba szórjuk, elmorzsoljuk benne a hideg zsiradékot. Hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt.
 
Jól kidagasztjuk a tésztát, amíg rugalmas, sima tésztát kapunk.
 
Letakarva, meleg helyen hagyjuk a tésztát 40 percig kelni, amíg a duplájára nem nő.
 
Keverjük össze a darált tepertőt egy kis sóval és borssal.
 
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk téglalap alakúra, körülbelül 1 cm vastagra.
 
Egyenletesen rákenjük a tepertőkrém felét.
 
A tésztát osszuk három részre. Hajtsuk be a jobb oldali harmadot a középső részre, majd hajtsuk rá a bal oldali harmadot.
 
Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk pihenni 30 percig.
 
Ismét nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra, kenjük rá a maradék tepertőkrémet, és hajtsuk meg ugyanúgy, mint az előző lépésben. Pihentessük 30 percig.
 
Nyújtsuk ki a tésztát harmadszor is. Hajtsuk meg ismét. Pihentessük 30 percig.
 
A pihentetés után nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagra éles késsel rácsozzuk be a tészta tetejét.
 
Közepes (kb 5 cm) átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
 
Tegyük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire.
 
Kenjük meg a tetejüket felvert tojással ügyelve arra, hogy az oldalára ne csorogjon, mert akkor nem emelkedik fel. Hagyjuk a tepsiben pihenni 20 percet.
 Előmelegített sütőben, 180 C-on süssük 20–25 percig, amíg a teteje szép aranybarna lesz.



Vissza a tartalomhoz