Hurka - Kaja

Keresés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hurkák


Májas hurkák
A disznóvágás egyik legfinomabb terméke a hurka. A disznó minden részét fel lehet használni, és ebben nagy szerepe van a hurkakészítésnek. A jó disznóölés szinte kidobott részek nélkül fejeződik be. A hurkákat mindig lazán töltsük a hurkabélbe, mert különben az abálásnál, illetve a sütés folyamán könnyen kirepedhet. Az abalé hőmérséklete semmiképpen ne lépje túl a 90 Celsius fokos hőmérsékletet. Nem szabad forrnia. Így nem repednek ki a hurkáink. A hideg lébe tegyük a hurkát, és inkább a lével együtt melegedjen fel, így biztosan nem reped ki. Általában az abalében főzik ki a hurkákat, amelyben a húsok is főttek. Jó fűszeres, zsíros lé. Használhatjuk a hurka hígítására, de el szokták rakni ételkészítésre is (például sváb töltött káposzta). Sok helyütt a megmaradt, másik disznó (k) moslékjába kerül. Régen levesekhez is felhasználták. A hurkakészítés kényes kérdése a sózás. Egy disznóvágásnál véleményem szerint nem az egészséges táplálkozás a fő szempont, hiszen amúgy is nagy zsír-, illetve fűszerbombát veszünk magunkhoz ilyenkor. A jó ízhatás eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő sómennyiség használata. A sótlan termék ehetetlen, hiába vigyáztunk az egészségünkre. Az elsózott hurka úgyszintén. Általában 2-3 dkg a kilogrammonkénti ideális sómennyiség. Egy disznóvágás során eszegetünk, iszogatunk, szóval gyakran változik a szájízünk. Könnyen elronthatjuk a sózást. Ne röstelljük hát, mérjük ki a receptben megadott sómennyiséget. A hurka sütéséhez nagy szükség van a benne lévő zsiradékanyagokra. Megfelelő zsiradéktartalmú hurkákat bátran süthetjük grillsütőben, vagy fóliában egyéb zsiradékok hozzáadásának mellőzésével. A hurkasütés másik módja a krumpliágyon való sütés: Egy tűzálló tálat, vagy tepsit kizsírozunk, ráterítjük a karikákra vágott krumplit, megsózzuk, majd rátesszük a hurkákat és kolbászokat. A sütés félidejében a töltelékeket megforgatjuk, a krumplit pedig kissé fellazítjuk. Sütés előtt mártsuk egy pillanatra a hurkát meleg vízbe, így nehezebben reped ki. A disznó egyik legfontosabb, legmarkánsabb ízű, legértékesebb része a máj. A májas hurkának is ez az elengedhetetlen alkotórésze. Ezen kívül teszünk még bele véres húsdarabokat, tokaszalonnát, színhúst, szalonnanyesedéket, a fodorhájat, bőrkét, fejhúst, tüdőt stb. Töltőanyagnak rizst, zsemlét, darát, különféle kásaféléket szoktak belerakni. A fűszerek közül a legfontosabb a bors, valamint a majoranna. Jöhet még bele ezen kívül hagyma, fokhagyma, paprika, szegfűbors, Cayenne bors, csombor, tej, de még akár mazsola is.


A májas készítése (Zilahy Ágnes 1892)
Egy nagy fazékba, forró vízbe tegyük bele a disznómájat, főzzük egy óra hosszáig, akkor vegyük ki egy tál hideg vízbe; pár percz múlva szedjük ki a vizből is, tegyük vágódeszkára a májat, s gyökereiről késsel vagdaljuk le, szép apró falatokba. Ennek a gyökerét - mely különben is kicsi, oda kell dobni a kutyának, mert keserü az epétől. Vágókéssel, jól össze kell vágni a máját a lehető apróra, mert a májas annál jobb, minél apróbban van vagdalva, ha a májat jól összevagdaltuk, tegyük egy tálba, sózzuk meg de gondosan, nehogy sós legyen. Azután tegyünk bele még fél annyi összevagdalt, megfőzött kövérséget, mint maga a máj; mert ha nem elég zsiros a májas, nem jó: Ezenkivül tegyünk még bele, két meghámozott és reszelt almát, egy fő vereshagymát, ezt is megreszelve. Fél kiló felforralt és kihütött rizskását is keverjünk közé, egy kávéskanál tört borsot és kávéskanállal szegfü szeget is adjunk hozzá. Végül ebbe is tegyünk a kövérhust tartalmazó fazék tetejéről leszedett zsiros léből, félliternyit, - annyit, hogy az egész keveréket megpuhitsa. Keverjük jól össze ezt az anyagot, azután öntsük két araszos hosszuságuakba felvágott tiszta vastagabb féle bélbe. A beleket, ha tele vannak, a két végükön akasszuk össze kis tiszta, e czélra készült faszegecskékkel; de jól ügyeljünk, hogy a fa peczkeket többször átszúrjuk a belen, mintha megvarrnók, mert különben a kifőzés alatt, mint kifutna belőle a zsír és a töltelék is. Ha készen vannak mind a májas hurka darabkák, rakjuk buzogó forró vizbe; egy negyed óráig főzzük, akkor szedjük ki egy nagy tál hideg vizbe kevés ideig ott hagyván, szedjük ki tiszta deszkára és tegyük ki hideg kamrába használatig. Ha használni akarjuk, tegyük lábasba egy pár kanál vizzel, és gyors tűzön pirítsuk meg szép ropogósra, de ügyeljünk reá, hogy a megfordításkor ki ne fakadjon, mert akkor nem lehet szépen felvágni.


Egy májas
Hozzávalók:
- 50 dkg sertésmáj,
- 1,2 kg sertéstüdő,
- 50 dkg sertés vese,
- 50 dkg sertés szív,
- 30 dkg rizs,
- 40 dkg tokaszalonna,
- 5 fej vöröshagyma,
- 3 evőkanál olaj (zsír),
- majoránna,
- szegfűbors,
- őrölt bors,
- só,
- 3,5 méter hurkabél.
Elkészítése :
A "húsokat" enyhén sós vízben feltesszük főni, és fedővel letakarva puhára főzzük.
A rizst a máj, és a tüdő főzőlevével felengedve puhára főzzük.
A húsos tokaszalonnát apró kockákra vágjuk, és ugyancsak a főzőlében megfőzzük.
A finomra vágott hagymát kevés olajban (zsírban) megfonnyasztjuk.
Amikor a máj és a tüdő megpuhult, ledaráljuk. Hozzáadjuk a főtt rizst, a megfőtt tokaszalonnát és a hagymát. Megsózzuk, és majoránnával, borssal, szegfűborssal fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. A tölteléket hurkabélbe töltjük, és a főzőlében megabáljuk, majd hideg vízbe szedjük, és lehűtjük, végül tepsiben megsütjük.


Alföldi májas hurka
Hozzávalók: 25 dkg sertésmáj, 30 dkg sertéstüdő, 20 dkg sertésszív és - nyelv, 40 dkg sertéshúsmaradék, 4 zsemle, 8 dkg zsír, 1 csapott ek. só, 3 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint őrölt bors, szegfűbors, majoránna A húsos részeket megfőzzük, és a zsírban megpárolt vöröshagymával, a beáztatott és kifacsart zsemlékkel, valamint a nyers májjal együtt megdaráljuk, majd a fűszerekkel jól összekeverjük. Bélbe töltjük és megabáljuk. A zsírt darált friss tepertővel helyettesíthetjük.


Alföldi májas hurka bőrkével
50 dkg nyers sertésmájat ledarálunk nem túl puhára főtt 20 dkg bőrkével, 1 kg sertéstüdővel, 50 dkg húsos tokaszalonnával. A megszűrt abálólében megfőzünk 25 dkg rizst. 20 dkg zsírban világosra pirítunk 1 nagy fej aprított vöröshagymát. Ha kihűlt a rizs, hozzátesszük a darált húsokhoz a vöröshagymával együtt. 5 dkg sóval, 1.5 dkg őrölt borssal, 1 dkg pirospaprikával, majoránnával jól elkeverjük. Hurkabelekbe töltve 30 percig abáljuk, majd deszkán kihűtjük. Zsíros tepsiben sütjük. Sütés előtt megszurkáljuk, nehogy kifolyjon a töltelék.


Alföldi májas hurka más módon
1 kg sertésmájat, 1 kg sertéstüdőt gyengén sós, bő vízben, lefedve megfőzünk. Ebben a főzőlében 20 dkg rizst puhára párolunk. Puhára főzünk 50 dkg húsos tokaszalonnát. 25 dkg zsírban üvegesre párolunk 2 fej finomra vágott vöröshagymát. A főtt májat, tüdőt, szalonnát középfinomra darálva, hozzáadjuk a rizst, a vöröshagymát, sót, őrölt borsot, pirospaprikát, majoránnát, gyömbért, összegyúrjuk. 2.5 m marhabelet 25 cm-es párokra töltve, végeit elkötjük. Megabáljuk. Ha kiszedtük, hűvös helyen tartjuk felhasználásig. Sütve tálaljuk.


Alföldi májas hurka rizzsel
1.5 kg főtt sertésfejet csontozva, 50 dkg főtt sertéstüdővel, 25 dkg nyers sertésmájjal ledarálunk. 20 dkg leforrázott, megszikkasztott rizst 30 dkg zsírban óvatosan megforgatva leöntjük forró abálólével. Lefedve megpároljuk. Hozzáadva a húsféléket, 5 dkg sót, 20 dkg fejszalonnán párolt vöröshagymát, őrölt borsot, szegfűszeget, majoránnát, jól elkeverjük. Ha kihűlt, tiszta bélbe töltve, hurkapálcával lezárjuk. Kb. 10 percig abáljuk. Kiszedve kihűtjük. Sütés előtt megszurkáljuk. Előmelegített sütőben lefedve sütjük.


Alföldi májas hurka zsemlyével
Hozzávalók:20 dkg sertésmáj, 20 dkg sertésszív, 50 dkg sertéstüdő, 60 dkg sertés fejhús, 4 dkg só, 20 dkg vöröshagyma, őrölt bors, szegfűbors, majoranna, 6 zsemle, 50 dkg vastagbél A szívet, tüdőt, fejhúst megfőzzük, kihűlve ledaráljuk a nyers májjal. Az ázott, kinyomott, darált zsemlét sózzuk, fűszerezzük, jól elkeverjük, melybe aprított, üvegesre párolt vöröshagymát is belegyúrunk. Vastagbélbe töltve, kis ideig abáljuk. Hűvös, szellős helyen hűtjük. Hidegen és sütve is jó.


Bácskai hurka Hozzávalók (10 kg kész hurkához): 2,8 kg sertésmáj, 1 kg sertésfej, 1,4 kg marhabelsőség, 2 kg sertéshús, 1,4 kg sertésbőrke, 2 kg hasaalja- és tokaszalonna, 20 dkg salétromsós sókeverék, 2 dkg őrölt bors, 5 g majoránna, 2 g szegfűbors, 20 dkg vöröshagyma. A bőrkét, a húst, a fejet és a belsőséget megfőzzük. A májat és a szalonnát tíz percig forrázzuk, a vöröshagymát zsírban világossárgára pirítjuk. A szalonnát fél cm-es darabokra kockázzuk. A belsőségeket és a májat 13 mm-es tárcsán, a bőrkét és a pirított hagymát 4 mm-es tárcsán megdaráljuk. A még forró anyagokhoz hozzáadjuk a fűszereket, és a jobb kötés érdekében egy kevés bőrkelét. Jól összegyúrjuk, és sertés vagy marha vastagbélbe töltjük. 80 C-os vízben abáljuk. Lehűtjük, és 15 C-os hideg füstölőben megfüstöljük. Bácskai májas hurka
(10 kg kész hurkához)
Előfőzünk 2 kg sertésbőrkét, 5.5 kg sertéstüdőt. 2.2 kg sertésmájat (fele lehet marhamáj), 2 kg hasaalja szalonnát kb. 10 percig abálunk. 4 fej vöröshagymát felszelve, kis zsíron világossárgára pirítjuk. Az abált szalonnát felkockázzuk, a tüdőt, májat elkeverve nagy, a bőrkét, hagymát kis lyukú tárcsán ledaráljuk. Ezeket nagy edényben 6 dl bőrkelével, szegfűborssal, majoránnával, 2 kk. őrölt borssal ízlés szerint jól elkeverjük. 6 m marha vastagbélbe töltve, kb. 30 percig abáljuk. Lehűtve, 20 C-nál nem melegebb füstölőben lassan megfüstöljük.


Debreceni rizses-májas hurka
Hozzávalók: (kb. 3 kg-hoz) 50 dkg rizs, 1 kg disznómáj, 1 kg tokaszalonna, 80 dkg disznóhús, 10 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma, 2 dkg cajary bors, só, 1 csapott evőkanál majoránna. Elkészítése: A kockákra feldarabolt húsféléket hideg vízben feltesszük főni, köztük a májat is. 20 percnyi forralás után a májat kiemeljük, de a többi zsiradék- és húsfélét még további 30 percig főzzük. A zsíron az apró kockákra vágott szalonnát üvegesre fonnyasztjuk. A hús főzőlevében a megtisztított, megmosott rizst puhára főzzük, majd hideg vízben leöblítjük. A kihűlt zsiradékot a hússal közepes lyukú húsdarálón ledaráljuk, és a megfonnyasztott hagymával, a megfőzött rizzsel, a fűszerfélékkel kellően szórva összekeverjük. Ha nem találjuk elég képlékenynek a töltéshez, a főzővízből hígíthatjuk. A hurkabélbe lazán betöltjük, végeit elkötjük, és alig forró vízben 30 percig főzzük. Ha kihűlt, fogyasztás előtt átsütjük, hidegen vagy melegen tálaljuk.


Erdélyi májas hurka
Hozzávalók: 1 sertésmáj, 1 sertéstüdő, 1 szív és 1 vese, 20 dkg rizs, 20 dkg vöröshagyma, 50 dkg tokaszalonna, 10 dkg mazsola, 1 szelet körbevágott kenyér, 6 db közepes nagyságú, savanykás, borízű alma, 1 teáskanál pástétomfűszer, 1 teáskanál pirospaprika, 10 dkg zsír, ízlés szerint só (6-8 dkg) 1 teáskanál törött fekete bors (fele mennyiségben is lehet készíteni). Elkészítés: Az összes húsfélét és szalonnát (a máj kivételével) sós vízben puhára főzzük, majd levétől lecsöpögtetjük és ledaráljuk. A májat nyersen hozzádaráljuk. A kenyeret egészen apróra vagdaljuk, és úgy adjuk a masszához. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és lereszeljük. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk vagy megreszeljük, és a zsíron üvegesre fonnyasztjuk. A megmosott rizst megfőzzük, ezután hideg vízzel leöblítjük. Végül az egészet összekeverjük a fűszerekkel, és annyi húslevet (abálólevet) adunk hozzá, hogy lágy masszát kapjunk. Ezt a masszát lazán betöltjük a hurkabélbe, és szorosan elkötjük, hogy a töltelék ki ne folyjon belőle. A már ismertetett módon 20-25 percig abáljuk, majd hideg vízbe téve lehűtjük, és deszkán lecsepegtetjük. Fogyasztásig hideg helyen tároljuk. A tárolással kapcsolatban ugyanazok vonatkoznak rá, mint az előző receptben leírtakra.


Erdélyi májas-tüdős hurka
Elkészítés: Megfőzök egy kilónyi májat, fél kiló hájat, valamint egy kilónyi tüdőt. Ezeket ledarálom, összekeverem 3 dl tejben főtt rizzsel, sóval, borssal, szegfűborssal, csomborral, kevés abalével. 40 percig főzöm 80 fokos abalében. Ennek letelte után hideg vízbe szedem, majd leszikkasztom. Hidegen kínálom


Finom kenőmájas pástétom
Hozzávalók:1 sertésmáj (kb. 1.7 kg), 40 dkg tokaszalonna, kis zsír, só, 1 fej vöröshagyma, 4 dl tej, őrölt bors, pici fahéj, parányi szegfűszeg A hagymát zsírban meghervasztjuk, és a májjal együtt kétszer megdaráljuk, majd szitán áttörjük. A tokaszalonnát kis sós vízben megabáljuk, apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a májhoz, és kóstolgatva fűszerezzük, elkeverjük a tejjel, és lazán bélbe töltjük. A két végét szorosan bekötjük, 30 percig abáljuk. Hidegen felvágva fogyasztjuk.


Finom májas-tüdős hurka
Hozzávalók: 1 sertésmáj, 25 dkg vöröshagyma, 15 dkg rizs, 3 egész tojás, 1 zsemle, 20 dkg zsír, 1-2 dl tej, 5-8 dkg só, 1 teáskanál törött fekete bors. Elkészítés: A megmosott rizst térfogatához képest másfélszeres mennyiségű, enyhén sózott vízben megfőzzük. A zsemlét apró kockákra vágjuk, és a tejet ráöntjük. Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron sárgára fonnyasztjuk. A májat néhány percre forrásban levő vízbe tesszük, fehéredésig abáljuk. A tojások előzőleg lehűtött fehérjéből nagyon kemény habot verünk. A kihűlt májat kis lyukú darálón ledaráljuk. A tojások sárgáját, az áztatott zsemlét, a hagymás zsírt, a darált májat, sót, borsot és a főtt rizst jól összekeverjük, majd nagyon óvatosan hozzáadjuk a tojáshabot. Lazán betöltjük a hurkabélbe, a már ismertetett módon megabáljuk és lehűtjük. Lecsöpögtetés után hideg helyen tároljuk fogyasztásig. Hidegen is fogyasztható. Szeletelni lehet, így hát büféasztalra is való finom pástétom. Hűtőszekrényben 7-8 napig tárolható. Fagyasztószekrényben 4 hónapig eláll.


Francia hideg májas, teához 1. (Dr. Láng Gusztávné 1940)
A disznómáj felét nyersen megdaráljuk, egy vöröshagymát is hozzáadva. Fél megabált csepleszhájat apróra vágunk közé. Félliter tejsűrűt, hat egész tojást, fél szerecsendiót megreszelve, tetszés szerinti cukrot, sót és borst teszünk hozzá, s az egészet jól összevegyítjük. Ekkor hurkabélbe töltjük könnyedén, megkötjük s hidegvizbe odaállítva, csendesen kifőzzük. Hidegen használjuk teához.


Francia hideg májas, teához 2.
Elkészítés: A disznómáj felét nyersen megdaráljuk, egy vöröshagymát is hozzáadva. Fél megabált csepleszhájat apróra vágunk közé. Fél liter tejsűrűt, hat egész tojást, fél szerecsen- diót megreszelve, tetszés szerinti cukrot, sót és borsot teszünk hozzá, s az egészet jól összevegyítjük. Ekkor hurkabélbe töltjük könnyedén, megkötjük s hideg vízbe oda- állítva, csendesen kifőzzük. Hidegen használjuk teához.


Füstölt májas 1.
Hozzávalók: 1 kg toka, 60 dkg tarja, 25 dkg hagyma, 10 dkg zsír, 1 dkg őrölt bors, 1 dkg őrölt szegfűbors, 1 mokkáskanál majoranna, só. Elkészítés: A húsokat sós vízben puhára főzöm ?levéből kivéve lehűlni hagyom, majd ledarálom. A reszelt hagymát a zsírban megfonnyasztom, majd az egészet összedolgozom a sóval és a fűszerekkel. Szükség szerint abalével hígítom, és lazán betöltöm a hurkabélbe. A végeinek elkötése után lassú forralással 90 fokon főzöm mintegy 30 percig. A léből kiemelve hideg vízben lehűtöm, majd onnét kivéve szellős, hűvös helyre teszem. Teljes száradás után hideg füstre teszem. Hidegen kínálom.


Füstölt májas 2.
Hozzávalók: 1 kg disznómáj, 1 kg tokaszalonna, 60 dkg tarja, 25 dkg vöröshagyma, 10 dkg zsír, 1 dkg törött fekete bors, 1 dkg őrölt szegfűbors, só, 1 mokkáskanálnyi majoránna. Elkészítése: A húsféléket - tokaszalonnát, tarját - sós vízben puhára főzzük, és levéből kiemelve hűlni hagyjuk. A májat a húslébe tesszük, és 20 percig főzzük, majd hűlni hagyjuk és hozzáadjuk a főtt húsokhoz, s együtt ledaráljuk. A lereszelt vöröshagymát a zsírban sárgára fonnyasztjuk, majd az egészet összedolgozzuk a sóval és a fűszerekkel. Ha szükséges, annyi húslevet adunk hozzá, hogy kellő sűrűségű masszát kapjunk, és lazán betöltjük a hurkabélbe. A végeit jól elkötve csendes forrással 90 fokos vízben főzzük 30 percig. A főző-léből kiemelve hideg vízben lehűtjük, majd a vízből kivéve szellős, hűvös helyre tesszük. Ha teljesen leszáradt, hideg füstre helyezzük, és világos pirosra füstöljük. A füstről levéve hűvös, száraz helyen tároljuk. Hetekig őrzi ízét, illatát. Hidegen fogyasztható.


Füstölt májas 3.
Hozzávalók: Azonos mennyiségű nyers sertésmáj és kövéres húsrész, kg-onként 1-2 fej vöröshagyma 10 dkg zsír, őrölt szegfűbors, majoránna, 1-1 mokkáskanálnyi a különféle fűszerekből és ízlés szerint só Elkészítés: A kövéres húsokat sós vízben puhára főzzük, és levétől lecsöpögtetve hűlni hagyjuk. A májat a húslébe tesszük egy pillanatra (vagyis a máj fehéredéséig), majd villával beleszúrunk. Ha már nem folyik belőle véres lé, akkor a májat is lecsurgatjuk, hozzáadjuk a főtt húsokhoz, és ledaráljuk. Az apróra vágott vöröshagymát a zsírban sárgára fonnyasztjuk, majd az egészet jól összekeverjük a fűszerekkel. Annyi húslevet öntünk rá, hogy ne túl híg masszát kapjunk. Jól összedolgozzuk, és lazán betöltjük a hurkabélbe. 15 cm-es párokra kötözzük, és nagyon csendes forrással főzzük 30 percig. Ezután hideg vízben lehűtjük, majd a vízből kivéve deszkán szikkasztjuk. Ha teljesen leszáradt, hideg füstre tesszük, és három-négy napig füstöljük. A füstről levéve hűvös, szellős helyen felakasztjuk. Hónapokig eláll, hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.


Füstrevaló hideg májas, teához (Dr. Láng Gusztávné 1940)
Az egész májat félig megfőzzük. Fél májnagyságú kövérhúst, egy tenyérnyi darab szalonnát szintén megfőzünk. A főtt májat, húst megőröljük, a főtt szalonnát apró kockákra vágjuk. Egy nagy fej vöröshagymát zsírban megpárolunk. Most mindent összeelegyítünk, sót, borst teszünk hozzá. Vastag húrban keményen töltjük. Lassú tűznél kifőzzük. Másnap négy-öt napra, füstre tesszük.
Házi májas 1.
(6 kg kész májashoz)
Megabálunk 75 dkg tokaszalonnát, 75 dkg tarját, 1.3 kg hasaalja-szalonnát, 2.5 kg sertésmájat (a májat hamarabb vegyük ki). Ezután a szalonnát kis kockákra vágjuk, a többit 3 fej aprított, zsírban aranysárgára pirított vöröshagymával finomra daráljuk. Mindezeket jól elkeverve, hozzáadunk 60 dkg félig olvadt hájzsírt, 12 dkg sót, 4 kk. őrölt fehér borsot, 1 kk. őrölt gyömbért, esetleg majoránnát ízlés szerint, majd vastag sertésbélbe töltve, kb. 30 percig, többször forgatva abáljuk. Hideg vízzel öblítve, 1 nap múlva gyengén füstöljük.


Házi májas 2.
Hozzávalók: (6 kg kész májashoz) 2, 5 kg sertésmáj, 75 dkg tarja; 75 dkg tokaszalonna, 1, 3 kg hasaalja- szalonna, 60 dkg félig olvasztott házi zsír, 3 fej vöröshagyma, 12 dkg só, 4 késhegynyi darált fehér bors, 1 késhegynyi darált gyömbér, esetleg majoránna, ízlés szerint Elkészítése: A tokaszalonnát, tarját, hasaalja-szalonnát és májat megabáljuk (a májat hamarabb vegyük ki az abaléből). Abálás után a hasaalja-szalonnát kis kockákra vágjuk, a többit az aranysárgára pirított vöröshagymával finomra daráljuk. Mindezeket jól összekeverjük, hozzáadva a házi zsírt és a fűszereket, majd vastag sertésbélbe vagy marhabélbe töltjük, és kb. fél óra hosszat többször megforgatva abáljuk. Hideg vízben leöblítjük, 24 óra múlva enyhén füstöljük.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz