Gyros - Kaja

Keresés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

A "Magyar" gyros

Az alapanyagok (egy adaghoz):
- a pitát meg lehet venni a Coop áruházakban vagy a Tescoban (talán máshol is),
- 15 dkg csirkemell (pulyka),
- kb. 6 gramm Kotányi Görög sültek gyros fűszerkeverék,
- kb. 2 gramm delikát,
- ízlés szerint őrölt bors,
- ízlés szerint só,
- 0,5 dl oliva (napraforgó) olaj,
A salátához:
- egy kis feta sajt (nagyon feldobja),
- paradicsom,
- paprika,
- zöldhagyma (lilahagyma),
- egyéb ízlés szerint (oliva...),
Az öntethez:
- kis kefír,
- tej,
- só.
Elkészítés:
A húst előkészítem, majd kb. 3 mm-re kloffolom és apróra (0,5 cm x 1 cm) vágom és összekeverem a fűszerekkel és az olajjal, amelybe hagyom állni.
Forró serpenyőben a húst megsütöm.
A pitát mikróban felmelegítem, levágom a végét.
A tejfölt felhígítom a tejjel, hogy sűrű folyadékot kapjak, sózom amivel vékonyan kikenem a pita belsejét, majd beleteszem rétegezve a húst és a többi hozzávalót, majd a végén megöntözöm a tejföllel.
Remélem ízlik majd!


És lássuk az igazi Gyrost
A görög-török ételspecialitást eredetileg szabadtéri sütésre szánták, olyan alkalmakra, amikor sok vendéget kell jóllakatni. A hagyományos gyros javarészt birkahúsból készül, de közé vegyítenek borjú- és baromfihúst is. Lényege, hogy a szeletekre vágott húst fokhagymás, borsos, kakukkfüves, bazsalikomos, olívaolajos és citromleves pácban kell érlelni két-három napig, majd soronként váltva egymásra helyezni a hússzeleteket, összepréselni és függőlegesen forgatva megsütni.
A Pita készítése:
Hozzávalók nyolc pitához:
- 40 dkg liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 1,5 csésze langyos víz,
- 2 tk cukor,
- 1 ek olivaolaj,
- 2 tk só.
A lisztet egy nagy edénybe szitálom, a közepébe egy mélyedést készítek, az élesztot belemorzsolom, a víz felével, a cukorral és kevés liszttel egy kovászt keverek a mélyedésben. Azt a kovász beszórom jevés liszttel. Az edényt lefedem egy kendovel és szobahomérsékleten 15-20 percig kelni hagyom. A többi vízzel és a sóval egy fakanál segítségével összekeverem. Kézzel deszkán fényes, laza tésztává gyúrom. Belegyúrom az olajat és kidolgozom. Nyolc szilvanagyságú golyóvá formálom és kereszt alakú karcolást ejtek rajta. Lefedve a tálban szobahomérsékleten 20-30 percig kelesztem, míg a golyók kerülete duplájára nem dagad. A sütot elomelegítem 180 fokra. A golyókat még egyszer átgyúrom és lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom. Olajozott tepsiben alulról a 2. sinen 4 percig sütöm, megfordítom, majd megint 4 percig sütöm. Fehérnek és puhának kell lennie.
Kihülés után fóliában tárolom, így nem keményedik meg, nem szárad ki.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz