Kolbász - Kaja

Tartalomhoz ugrás
Gyulai kolbász 5 (Téli száraz)
10 kg sertés színhúst felkockázva (ne legyen se kövér, se sovány), elkeverjük 26 dkg sóval, 6 dkg édes pirospaprikával, 1 dkg rózsapaprikával, 2.5 dkg törött borssal, 1 fej zúzott fokhagymával, 5 g salétromsóval, majd közepes lyukbőségű tárcsán ledaráljuk. Zománcos edényben vigyázva átgyúrjuk, 3-3.5 cm átmérőjű sertésbélbe töltjük. Kb. 35 cm hosszúra pározva, pár órát levegőn szikkasztjuk.
Füstölőrudakra téve, csendes füstre tesszük. Ha már piros, levehető a füstről. Ha kihűlt, szellős helyiségben szikkasztjuk. Nedves levegőtől óvjuk!

Gyulai kolbász 6.
Hozzávalók: 9 kg sertéshús, 1 kg 4-szer darált marhahús, 3 kg kemény szalonna, 22 dkg só, 9 dkg édes pirospaprika, 3.5 dkg törött bors, 3.5 dkg zúzott fokhagyma
A darált húsokat és szalonnát jól összedolgozzuk a fűszerekkel, pihentetve összeérleljük, majd két nap múlva bő sertésbélbe töltjük. Hideg füstölőben kb. 2 napig fűrészporral füstöljük, míg a kolbász bőre zörög tapintásra.
Télen-nyáron egyaránt készíthető.

Gyulai téli szárazkolbász
Hozzávalók: 10 kg sertés színhús, 26 dkg só, 6 dkg édesnemes pirospaprika, 1 dkg rózsapaprika, 2,5 dkg törött bors, 1 fej finomra vágott fokhagyma, 5 g salétromsó (1 csapott evőkanál).
A sertéshúst kockára vágjuk. (Ne legyen se kövér, se sovány, mert a kövér nyáron megavasodik, a sovány pedig nagyon kiszárad.)
A szükséges fűszerekkel összekeverjük, majd közepes lyukú tárcsán megdaráljuk. Teknőben vagy zománcos edényben vigyázva átgyúrjuk. 3-3,5 cm átmérőjű sertésbélbe töltjük, és kb. 35 cm hosszúra pározzuk. Néhány óráig a levegőn szikkasztjuk a füstölőrudakra felakasztva, majd csendes füstre tesszük. Amikor már piros, levehető a füstről.
Ha kihűlt, szellős helyiségben szikkasztjuk. Esős, ködös levegőtől óvjuk.

Házikolbász
Hozzávalók: 9,4 kg sertés színhús, 22 dkg só, 20 dkg édes pirospaprika, 2 fej fokhagyma, 2 csapott evőkanál őrölt bors, 20-23 m vékonybél. Ízlés szerint tehető bele szegfűbors (2 csapott kávéskanállal), gyömbér (maximum 1 csapott kávéskanállal), majoránna (2 csapott evőkanállal), őrölt köménymag (1-2 csapott evőkanállal).
A húst vékony csíkokra vágjuk, és 8 mm-es lyukbőségű húsdarálón megdaráljuk. A sovány és kövéres húst egyforma arányban adagoljuk. A darált húst megsózzuk, fűszerezzük, és állni hagyjuk, hogy a fűszerek átjárják.
A kolbászpépet száraz, tiszta vékonybélbe töltjük úgy, hogy a húsdarálóra kés és tárcsa helyett kolbásztöltő csövet erősítünk fel, erre húzzuk rá a belet, és kezünkkel óvatosan tartjuk a csőhöz, hogy megteljen, de a bél ne repedjen ki.
Vigyázzunk, hogy levegő ne kerüljön a bélbe, mert akkor hamar romlásnak indul a kolbász. A bélköpenyt meg szokták szurkálni, hogy a benne maradt levegő eltávozhasson. A kolbászt lassan, hideg füsttel kell füstölni, lehetőleg huzat nélkül. 20-25 C hőmérsékletnél ne legyen több. Az egyenletes füstölés érdekében a füstölőrudakat időnként át kell rakni. A füstölés időtartama 1-2 nap.
A kolbászt a szikkasztás is tartósítja. Körülbelül 20-45 százalékkal kisebb lesz a súlya a füstölés után.
A háztartásokban gyakran készítenek kolbászt boltban vásárolt sertéshúsból. Ha zsírosabb, lehet a kolbászpépbe marhahúst tenni, 30 százalékos arányban.
Ugyanúgy készíthetjük, mint a frissen vágott sertésből.

Házi kolbász
Vékony csíkokra vágva 9.4 kg sertés színhúst, 8 mm lyukbőségű tárcsán, a sovány és kövér húst egyformán adagolva, ledaráljuk. Ha zsíros a hús, 30% arányban marhahúst tehetünk bele. Meghintve 22 dkg sóval, 20 dkg édes pirospaprikával, 2 fej zúzott fokhagymával, 2 csapott ek. őrölt borssal, összegyúrjuk. Állni hagyjuk, hogy a fűszerek átjárják. Fűszerezhető még 2 csapott ek. majoránnával, 2 csapott kk. szegfűborssal, max. 1 csapott kk. gyömbérrel, 1-2 csapott ek. őrölt köménnyel. A húst 20-23 m száraz, tiszta vékonybélbe töltjük.
A húsdarálóra kés, tárcsa helyett kolbásztöltő csövet rakunk. Ráhúzzuk a belet, óvatosan tartjuk a csőhöz, hogy megteljen, de ne repedjen ki. Vigyázzunk, hogy levegő ne kerüljön bele, mert hamar romlik a kolbász! A belet tűvel szurkáljuk meg, hogy a levegő eltávozhasson. A kolbászt lassan, hideg füsttel füstöljük, huzat nélkül. 20-25 C hőmérsékletnél ne legyen több. Az egyenletes füstölés miatt a füstölőrudakat néha rakjuk át. A füstölés ideje 1-2 nap. A kolbászt a szikkasztás is tartósítja. Kb. 20-45%-kal kisebb lesz a súlya füstölés után.

Kolbász
Hozzávalók: 10 kg félkövér sertéshús, 17 dkg só, 30 dkg édes házipaprika, 10 dkg fokhagyma, 1/2 dkg bors.
A húst közepes tárcsán ledaráljuk, sózzuk, majd összedagasztjuk a zúzott fokhagymával, a paprikával, valamint a borssal. Sertés vékonybélbe kb. 60 cm-es szálakat töltünk, majd a közepénél kettécsavarva füstölőrúdra téve másnap megkezdjük az enyhe, hideg füstöt. Két nap múlva levesszük, és száraz hűvös helyen tároljuk, amíg el nem fogy.

Kolbász alapreceptje
Hozzávalók: 10 kg hús, mely áll 7 kg dagadó vagy lapockából és 3 kg zsírszalonnából. Fűszerek: 22 dkg só, ugyanennyi édes és csípős paprika keveréke, 2,5 dkg bors, 2,5 dkg köménymag és 22 dkg fokhagyma.
A húsokat 5-8-as lyukú darálón ledarálom, és a fűszerek keverékével rétegesen megfelelő nagyságú tálba teszem. A belet eközben fokhagymás langyos vízbe beáztatom. A tálban lévő masszát többszöri átkeverés után a bélbe kolbásztöltővel közepes keménységűre töltöm.
A sütnivaló kolbász azonnal süthető, míg a füstre valót pár napig szikkasztom. A tartósabb tárolásra szánt kolbász alapjába 10 kg-ként még maximum 2,5 dkg salétromsót is tehetünk.

Kolbász francia módra
Hozzávalók: 5 kg soványabb lapocka vagy comb, 3 kg zsírszalonna, 4 dkg szerecsendió, 4 dkg fekete bors, 4 g salétromsó, 20 dkg só
Elkészítés: A húst megtisztítjuk az eres, mócsingos, inas részektől, és nagy lyukú darálón ledaráljuk. Az előzőleg kifagyasztott szalonnát éles késsel nagyon apróra vágjuk. A szerecsendiót lereszeljük (ha szerecsendió-virágot használunk, megőröljük vagy ledaráljuk), a borsot megőröljük, majd az egészet a darált hússal és a vágott szalonnával összekeverve, nagyon jól összedolgozzuk. Vékonybélbe töltve 25 centis párokat kötözünk belőle. Pihentetjük 2-3 órán át, majd füstre téve addig füstöljük, amíg a színe sárgásbarna nem lesz. Különleges ízű, finom kolbász, főzve is, sütve is kitűnő. 5-6 hónapig hűvös helyen eláll.

Kolbász Gombár módra
Hozzávalók: 6 kg sertéscomb, 4 kg hasaalja-szalonna, 25 dkg só, 25 dkg pirospaprika, 5 dkg törött bors, 16 dkg zúzott fokhagyma
A húst és a szalonnát 5-ös lyukbőségű húsdarálón ledaráljuk, a fűszerekkel jól összegyúrjuk, vékonybélbe töltjük. Lassú füstön megfüstöljük. 2-3 héten belül fogyasztható!

Kolbász gyulai módra
Hozzávalók: 9 kg sertéslapocka vagy combhús, 1 kg tokaszalonna, 12 kg pirospaprika, 1,5 dkg köménymag, 3,5 dkg fokhagyma, fél dkg salétromsó, 2,5 dkg fekete bors, 30 dkg só.
Elkészítés: A húst kisebb kockákra vágjuk, megtisztítjuk a bőrkéktől, porcoktól. Közepes lyukú darálón ledaráljuk. A szalonnát késsel (és nem darálón) nagyon apró kockákra vágjuk (Úgy tudjuk könnyen és gyorsan felvágni, ha előzőleg legalább 1 éjszakán át, hűtjük hűtőszekrényben, vagy a szabad levegőn, amennyiben +2-6° C-os a hőmérséklet. Ha a szalonnát ledarálnánk, akkor a zsír könnyen kicsorogna a kolbászból, és 2 hónap múlva annyira kiszáradna, hogy élvezhetetlenné válna.). A szalonnás húshoz hozzáadjuk a porrá tört vagy megőrölt fűszereket, és alaposan kidagasztjuk a masszát. Letakarva 24 órán át, érleljük, majd vékonybélbe töltve, 30-35 cm-es párokat készítünk. Hideg füstre tesszük, és pirosra füstöljük. A füstölés után csak 1 hónap múlva kezdjük el fogyasztani, akkorra "érik" be igazán. 6-7 hónapig eláll.

Kolbász 1.(Dr. Bartek Károly)
Hozzávalók: 10 kg félkövér sertéshús, 17 dkg só, 30 dkg édes házi paprika, 10 dkg fokhagyma, 1/2 dkg bors
Elkészítés:A húst közepes tárcsán ledaráljuk, sózzuk, majd összedagasztjuk a zúzott fokhagymával, a paprikával, valamint a borssal. Sertés vékonybélbe kb. 60 cm-es szálakat töltünk, majd a közepénél kettécsavarva füstölőrúdra téve másnap megkezdjük az enyhe, hideg füstöt. Két nap múlva levesszük, és száraz hűvös helyen tároljuk, amíg el nem fogy.

Kolbász 2. (Móra Ferencné)
Elkészítés: Disznóhúst megmosva megdarálunk, tisztított fokhagymát jól összetörünk, hideg vizet öntünk rá, és 1 éjjelen át úgy állni hagyjuk. Azután a vizet átszűrjük, levéből öntünk a húsra annyit, hogy lágy ne legyen. Teszünk bele szitált borsot, törött paprikát, sót. Jól kigyúrjuk, és a tisztított kolbászbélbe beletöltjük. Használhatjuk frissen sülve is, vagy pedig füstre tesszük. Füstölés után pedig szellős helyre tesszük. Tavasz felé szitált hamuban meghempergetjük, nehogy rovar vagy légy hozzáférhessen.
Kolbászfüstölésről
Minden füstre való holmit csak másnap szabad füstre küldeni, mert az a jó, ha egy kicsit átfagy, és tökéletesen meghűl előbb a hús. Ellenkező esetben könnyen megromlik.

Kolbász spanyolosan
Hozzávalók: 1 kg sovány sertéshús, 1 kg szalonna, 2,5 dkg só, 1,5 dkg szegfűbors, 1 dkg sáfrány, 2-3 babérlevél.
A húst és a szalonnát megtisztítjuk, majd apróra vagdaljuk. Hozzáadjuk a fűszereket (mindet finomra törve), jól átdolgozzuk, és sós vízben kiáztatott tiszta vékonybélbe töltjük. 10 cm-es darabokra kötjük, és száraz, hideg helyen tartjuk felhasználásig. Sütve, főzve egyaránt jó.

Köményes kolbász
Hozzávalók: 1,6 kg tarja, 0,5 kg máj, 2 zsemle, 2 dl tej, 40 dkg fátyol, só, bors, paprika, sütőzsír, 2 fej hagyma, kömény, fokhagyma
Elkészítés: Ledarálom a húst és a tejbe áztatott zsemlét. A májat vékony csíkokra (2 mm) vágom. Összekeverem a zsírban megpirított hagymával, a fűszerekkel, a sóval és a zúzott fokhagymával. Betöltöm a bélbe, és 10 cm-enként megtekerem. Kizsírozott tepsiben pirosra sütöm.

Kudari kolbász
Hozzávalók: 7 kg sertéscomb, 3 kg kemény szalonna, 30 dkg só, 3 dkg bors, 5 g kardamom (őrölt), 5 tojás, 7.5 dl tej
A húst és a szalonnát finomra daráljuk, a fűszerekkel, tojással és a tejjel jól átgyúrjuk. A masszát vékony sertésbélbe töltjük, sütés előtt egy pillanatra forró vízbe mártjuk, hogy a bél ki ne repedjen.

Lacika kolbász
Apróra darálunk 1 sertéstüdőt, 1 sertésszívet, a tüdő súlyának megfelelő súlyú sovány sertéshúst. Kissé megabálunk 1 pár sertésvesét, 1 sertésmájat, majd ledaráljuk. Zsírban megpirítunk 3-4 fej aprított vöröshagymát, elkeverjük a darált keverékekkel, ízlés szerint sóval, kakukkfűvel, majoránnával, törött borssal, majd kis abalével pépesre gyúrjuk. Bélbe töltjük. Forró vízben 10-15 percig főzzük, majd szikkasztjuk, 1 napig levegőn szárítjuk, majd 2-3 napig lassan felfüstöljük.

Májas-kolbász
Elkészítés: Fél kiló húst a fejről, lapockából vagy torka-aljából, fél kiló májat, negyed kiló szalonnát felfőzünk, s deszkán igen apróra összevagdalunk, kevés paprikát, sót, 1 fej apróra vagdalt és zsíron pirított vöröshagymát a 6 kanál nyers, de jól kimosott rizst, negyed liter sós vízben főtt, jól lecsepegtetett, zúzott darát keverünk hozzá. Jól kimosott belekbe töltjük, összekötjük, és negyedóráig sós vízben főzzük. Ha tovább akarjuk eltartani, hideg helyen tartjuk, egymás mellé rakva. Sütéskor forró zsírba tesszük, és barnára pirítjuk.

Méregerős spanyol kolbász
Hozzávalók: 10 kg zsírosabb hús, 5 dkg őrölt fekete bors, 60 dkg paprika (édes), 50 dkg fokhagyma, 25 dkg só, 1 ek fahéj, 1 ek őrölt szegfűszeg, 2 ek oregano, 2 ek Cayenne bors, 1 liter borecet
Elkészítés: A húst nagy lyukú darálón ledarálom. Sózom, fűszerezem, összekeverem a zúzott fokhagymával, a vörösborecettel, majd jól összekeverem. Kolbászbélbe töltöm. 7-10 cm-es párokat készítem belőle. Pihenés után füstre teszem, és 3 napig füstölöm. Egy hónap múlva fogyasztható.

Német kolbász
Hozzávalók: 1 sertéstüdő, 1 sertésszív, a tüdő súlyával azonos sovány, kicsontozott lapocka, 2 sertésvese, 1 sertésmáj, a színhúsnak megfelelő súlyú zsírszalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, ízlés szerint szárított kakukkfű, majoránna, fekete bors, só.
Elkészítés: A májat forrásban levő vízbe tesszük, és addig abáljuk, amíg a beleszúrt tű nyomán már nem jön véres lé. A többi húsfélét alapos tisztítás után a főtt májjal együtt nagy lyukú darálón ledaráljuk. A szalonnát apróra vagdaljuk, tűzre téve kiolvasztjuk a zsírját, majd a megtisztított és megreszelt vöröshagymát üvegesre pirítjuk rajta. Ízlés szerinti mennyiségben fűszerrel meghintjük, és a darált húst hozzáadjuk. 1-2 evőkanál májfőzőlevet beledolgozunk, jól összekeverjük, majd vékonybélbe töltve, kis párokba kötjük. A máj főzőlevét kiegészítve, a kolbászokat forrásban levő vízbe tesszük, és 15 percig főzzük a gyöngyöző lében. Ezután lecsöpögtetjük, tiszta, száraz ruhán szikkasztjuk, majd 24 órán át a szabad levegőn szárítjuk. Hideg füstre téve 3 napig füstöljük. Néhány hónapig eláll.

Német krumpliskolbász
Hozzávalók: 2 kg nyers krumpli, fél kg hagyma, 80 dkg dagadó, 30 dkg főtt marhahús, 10 g törött fehérbors, 1 dkg szerecsendió, majoranna, kakukkfű, borsikafű, só
Elkészítés: A krumplit, a hagymát és a húsféléket húsdarálón ledaráljuk, sózzuk, fűszerezzük. Jól összedolgozzuk, és kolbászbélbe töltjük. Két óráig 85 fokon abáljuk. Sütve, főzve fogyasztható.

Nürnbergi kolbász (papolczi dr. Földessy Ernőné 1940)
Elkészítés: Tiz darab kolbászhoz szükséges: egy kg sovány sertéshús finomra megvágva, 10 deka só, 12 1/2 deka kis négyszögekre vágott fehér szalonna, négy-öt darab finomra törött szegfűszeg, nyolc és egyharmad gramm finomra törött fehérbors, majoranna és finomra törött thymian, kakukkfű, mindegyikből nyolc és egyharmad gramm. Az egész anyagot jól összekeverjük és egyenként 14 cm hosszú sertésbélbe töltve és kis kolbászokra formázva, vagy egészben roston megsütjük. Sütés alatt vajjal kell kenegetni.

Nyári lángolt kolbász
Hozzávalók: 10 kg sertéshús (4 kg fiatal marhahús, 4 kg friss tokaszalonna), 26 dkg só, 16 dkg édes pirospaprika, 1 dkg csípős pirospaprika, 2.5 dkg őrölt bors, 5 dkg zúzott fokhagyma, 1.5 dkg salétromsó
A húst összevágjuk kisebb darabokra úgy, mint a "TÉLI SZÁRAZKOLBÁSZ" c. receptben szerepel. Se kövér, se sovány ne legyen, az eres részeket távolítsuk el. A marhahúst a legkisebb lyukú tárcsán ledaráljuk, hozzádaráljuk a tokaszalonnát. (Tokaszalonna csak akkor kell, ha marhahús is van.)
A sertéshúst a fűszerekkel jól elkeverjük, közepes lyukú tárcsán ledaráljuk, összegyúrjuk a darált marhahússal és tokaszalonnával. Közepes vastagságú sertésbélbe töltjük, 35 cm hosszú szálakra pározva, meleg füstölőben, vékony fával jól felfüstöljük. Ezután a már előre elkészített forró vízben kb. 10-15 percig főzzük. Hideg vízbe mártva, füstölőpálcákon pár óráig szárítjuk. Szép pirosra füstöljük. 10-15 napig száraz helyen felakasztva tartjuk, ezután fogyasztható.

Paprikás vastagkolbász
Hozzávalók: 2 kg sertéslapocka, 60 dkg. gőz nélküli, nyers szalonna, 8 dkg. Édes paprika, 4 dkg. Erős paprika, 4 gerezd fokhagyma, köménymag, só.
Elkészítés: A húst apró lyukú, a szalonnát nagyobb lyukú tárcsán ledaráljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, jól összedolgozzuk, és vastag bélbe töltjük. Ezután megfüstöljük, és szabad levegőre kiakasztva jól kifagyasztjuk.

Paprikás vastagkolbász (Farkas Antal színművész)
Hozzávalók: 7 kg színhús (lapocka, comb), 3 kg bőr nélküli nyers szalonna, 40 dkg csemegepaprika, 20 dkg erős paprika, 20 dkg asztali só, 10 dkg fokhagyma, 6 dkg kömény, amit egészben kell beletenni
Elkészítés: A húst apró, a szalonnát vastag lyukú darálón kell ledarálni. A masszát jól össze kell keverni, majd 50-es, vagy 65-ös műbélbe kell tölteni. 60 centis darabokra kell elvágni a műbelet. Ez után jól meg kell füstölni és nagyon fontos, hogy télen kifagyjon, különben tavaszra, vagy nyárra nem áll el.

Pikáns házikolbász
Hozzávalók: 10 kg sertés színhús (fele lapocka, fele oldalas), 22 dkg só, 20 dkg csípős pirospaprika, 3 nagy gerezd fokhagyma, köménymag, ízlés szerint
Elkészítése: A húsról leszedve a bőrkét, csontokat, porcos részeket, megdaráljuk közepes lyukú tárcsán. A darált húst összekeverjük a fűszerekkel, vékonybélbe töltjük. Olyan nagyságúra méretezzük, hogy egy kolbász a család egyszeri étkezéséhez elég legyen. Frissen sütve is fogyaszthatjuk vagy felfüstölhetjük.

Puha kolbász 1.
Hozzávalók: 10 kg félkövér hús, 3 dkg fokhagyma, 25 dkg só, 5 dkg fehérbors, 1 dkg szegfűbors
Elkészítés: A húst ledarálom aprólyukú darálón. Összekeverem a sóval, a fűszerekkel és a zúzott fokhagyma levével. Vastag kolbászbélébe töltöm, párokat formálok. Hideg füstön szép sárgásra füstölöm. Kenyérre kiválóan kenhető, kolbászkrémként is használható kolbászt kapok.

Puha kolbász 2.
Hozzávalók: 5 kg félkövér sertéshús (lapocka, tarja, esetleg zsírosabb comb), 1 dkg szegfűbors, 1 dkg fokhagyma, 2,5 dkg fehér bors, 13 dkg só.
Elkészítés: A húsról letisztítjuk az inas, mócsingos részeket, ezután a legkisebb lyukú darálón ledaráljuk. (Ha csak nagy lyukú darálónk van, akkor kétszer daráljuk le a húst.)
A porrá őrölt fűszereket rászórjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és fél dl vízzel turmixoljuk, majd rácsurgatjuk a húsra. Jól összegyúrjuk. Az így kapott húsmasszát vastagabb bélbe töltjük, tetszés szerinti hosszú párokban kötözzük, és hideg füstön sárgára füstöljük. Ez a puha kolbász kenhető, 1-2 hónapig tárolhatjuk.

Pulykakolbász
Gyakori napjainkban a baromfihús felhasználása a kolbászkészítéséhez.
Elkészítés: Hasonló eljárással készül, mint a hagyományos csabai kolbász. Ízletes, finom, különleges baromfikolbászt készíthetünk pulykából. Hozzávalók: 6 kg pulykahús (felsőcombja csontozva, bőr nélkül), 4 kg hasalja szalonna (friss) bőr nélkül, 22 dkg asztali só, 20 dkg paprika, 4 dkg kömény, tojás méretű fokhagyma. Az elkészítés módja ugyanaz, mint a csabai kolbász, majd füstölés következik.

Regensburgi torkolbász
Sovány sertéshúst (8 kg) és 3 kg fehér szalonnát csak épp annyira dolgozunk össze, hogy a húst a szalonnától megkülönböztethessük. Ezután fűszerezzük 27 dkg sóval, 1 dkg szegfűborssal, 5 dkg fehér borssal, 5 g szerecsendió-virággal.
A húsmasszát kevés vízzel jó erősen eldolgozzuk, és vékonybélbe töltjük, majd páronként megcsavarjuk úgy, hogy a párok súlya kb. 12 dkg legyen. Mérsékelten meleg füstölőben egész világosra füstöljük, és csak szükségszerűen abáljuk meg.

Sajtos grillkolbász
Hozzávalók: 2 kg zsírosabb disznóhús, fél liter tej, őrölt bors, őrölt szegfűbors, egy csokornyi zöldfűszer, 25 dkg ementáli, só
Elkészítés: A felkockázott húst, finom tárcsát többször átdarálom. A masszához hozzáadom a fűszereket és belegyúrom a tejet. A sajtot felkockázom és belekeverem. Bélbe lazán beletöltöm, majd 5 percig abálom. Grillezéshez használom fel.

Somogyi kolbász
Hozzávalók: Zsírosabb disznóhúsok, pirospaprika, fokhagyma (vad, vagy marhahús, az egésznek ne legyen több a felénél, mert száraz lesz - ezt zsírszalonnával ellensúlyozzuk!)
Elkészítés: A húst ledarálom, a fokhagymát összezúzom. Az egészet alaposan összekeverem, és a masszát bélbe töltöm. Füstre akasztom, és két-károm napig füstölöm.

Sonkáskolbász
Elkészítés: Veszünk egyforma mennyiségben borjúhúst és disznóhúst, igen apróra megvagdaljuk, teszünk bele főtt sonkát nagyobb kockákba vágva, és a sonka szalonnájából apró kockákat, megsózzuk, megfűszerezzük tetszés szerint, mindezt a vagdalt hússal jól összevegyítjük, vastag marhabélbe töltve lassan puhára főzzük. Ha kihűlt, azonnal használhatjuk, vagy pár napig füstölhetjük, és azután élvezzük.

Spanyol kolbász 1.
Hozzávalók: 1 kg sovány sertéslapocka, 1 kg zsírszalonna, 1,5 dkg őrölt szegfűbors, 1 dkg sáfrányos szeklice, 1 porrá tört babérlevél, 2 g kakukkfű, 3,5 dkg só.
Elkészítés: A kicsontozott húst és a szalonnát nagy lyukú húsdarálón ledaráljuk, megszórjuk a lisztfinomságúra őrölt fűszerekkel, majd jól összedolgozzuk. Vékony kolbászbélbe töltve 8-10 cm-es kolbászkákat készítünk belőle. Ez a friss, nyers kolbász 8-10 napig is eltartható hűtőszekrényben.

Spanyol kolbász 2.
Hozzávalók: 1 kg sovány sertéshús, 1 kg szalonna, 2.5 dkg só, 1.5 dkg szegfűbors, 1 dkg sáfrány, 2-3 babérlevél
Elkészítése: A húst és a szalonnát megtisztítjuk, majd apróra vagdaljuk. Hozzáadjuk a fűszereket (mindet finomra törve), jól átdolgozzuk, és sós vízben kiáztatott tiszta vékonybélbe töltjük. 10 cm-es darabokra kötjük, és száraz, hideg helyen tartjuk felhasználásig. Sütve, főzve egyaránt jó.

Sültkolbász bél nélkül
Hozzávalók: Másfél kiló kolbászhús, negyed kiló reszelt nyers krumpli
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverem, ujjnyi kolbászkákat készítek belőle, és kizsírozott tepsiben pirosra sütöm őket.

Sütni való házikolbász 1.
Elkészítése: 1.3 kg sertés színhúst közepes lyukú tárcsán 50 dkg húsos szalonnával ledarálva, 4 dkg sóval, 1 dkg őrölt borssal, 2 dkg pirospaprikával, 2 dkg előzőleg lereszelt, langyos vízben ázott fokhagyma levével jól összegyúrjuk. Ha kell, még fűszerezzük, újra összegyúrjuk. Se túl kemény, se túl lágy ne legyen! 3 m sózott, mosott kolbászbélbe töltjük úgy, hogy ne legyen túl kemény. A belet 25-30 cm távolságokban megtekerjük, majd pározva, végüket csomóra kötjük. Hűtőben sem ajánlott hosszú ideig tárolni, ezért sütés előtt készítsük!

Sütni való házikolbász 2.
Hozzávalók: 2.5 kg sertéscomb, 2.5 kg sertésdagadó (diétások a dagadó helyett sovány marhahússal szárazabb, nem zsíros kolbászt készíthetnek), 12 dkg só, 1.5 dkg őrölt bors, 6 dkg csípős pirospaprika, 2 dkg zúzott fokhagyma
Elkészítése: A húsokat közepes lyukú tárcsán megdaráljuk, majd a fűszerekkel jól összegyúrjuk. Tisztára mosott, vékony sertésbélbe töltjük. Utána azonnal zsírban süthetjük.

Szalonnában tartósított kolbász
1 kg sovány-, 50 dkg kövér, darabolt sertéshúst elkeverve 4 dkg sóval, 2 gerezd zúzott fokhagymával, 10 darált szemes borssal, 1 dl vízzel, hidegen pihentetjük.
Ledarálva, jól összegyúrva, kolbászbélbe keményre töltve, felfüstöljük. 1 kg darált füstölt szalonnát elkeverve zúzott fokhagymával, őrölt borssal, esetleg sóval, jól kigyúrjuk. A massza egy részét 4-5 l-es zománcos edénybe tömjük. Kolbászt téve rá, befedjük szalonnamasszával. Így folytatjuk, míg az edény megtelik. Ráöntve olvadt (nem forró!) zsírt, szellős, hűvös helyen tároljuk.

Szárazkolbász 1.
Hozzávalók: 3 kg sovány disznóhús, 4 kg száraz marhahús, 2,5 kg szalonna, 5 dkg fehér bors, 10 dkg pirospaprika, 1 csapott kávéskanál nátrium-benzoát, 1 dkg fokhagyma, 25 dkg só.
Elkészítés: A húst a szalonnával együtt nagylyukú tárcsán ledarálom. A fokhagymát összezúzom, majd a fűszerekkel és a sóval együtt a húshoz gyúrom, ezt követően vékony kolbászbélbe töltöm. Szikkadás után hideg füstre teszem. A világosbarna szín elnyerése után hűvös, száraz helyen tárolható.

Szárazkolbász 2.
Hozzávalók: 4 kg lapocka, 4 kg sovány marhahús, 2 kg szalonna, 25 dkg só, 1 g cukor, 0,5 g salétrom, 4 g fehérbors, 10 dkg paprika, 3 dkg zúzott fokhagyma
Elkészítés: A húsféléket a szalonnával együtt közepes tárcsán ledarálom. A fokhagymát a fűszerekkel és a sóval együtt a húshoz gyúrom, ezt követően vékony kolbászbélbe töltöm. Egynapi pihentetés után szitált fahamuba hempergetem, és néhány napra, hideg füstre teszem.

Szárazkolbász 3.
Hozzávalók: 2 kg sovány sertéshús, 1 kg szalonna, 3 kg sovány marhahús, 1 g cukor, 5 dkg pirospaprika, 3 gerezd fokhagyma, 0,5 g salétromsó, 2 kg fehér bors, 12 dkg só.
Elkészítés: A húsokat megtisztítjuk az erektől, hártyáktól, majd nagyobb kockákra vágva, nagy lyukú darálót ledaráljuk. A szalonnát, amelyet előzőleg kifagyasztottunk, éles késsel nagyon apró kockákra vagdaljunk. A fokhagymát megtisztítjuk, és fél dl vízzel turmixoljuk, a fűszereket pedig porrá őröljük. Összegyúrjuk, pihentetjük 2-3 órát, majd vékonybélbe töltjük. Szitált fahamuban meghempergetjük, és 4 napra, hideg füstre tesszük. 8-10 hónapig is eláll, ha hűvös, szellős helyen felakasztva tároljuk.

Szlovák kulen
Hozzávalók: 1 kg üszőhús, 5 kg sertéslapocka (csont nélkül), 5 kg nyers hamburgi szalonna, 24 dkg só, 11 dkg őrölt fehér bors, 24 dkg pirospaprika (fele csípős), fokhagyma, ízlés szerint
Az üszőhúst és a szalonnát 4-es, a lapockahúst 6-os tárcsán ledaráljuk, valamennyit jól összegyúrjuk a sóval, áttört fokhagymával, valamint a fűszerekkel. Vastagbélbe töltve, hidegen megfüstöljük.
Vissza a tartalomhoz