Kaja

Tartalomhoz ugrás
 
Szardíniás finomság
Hozzávalók:
- 2 doboz szardínia
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szem krumpli
- 1 dl tej
- só

A konzervek olaját egy serpenyőbe öntöm, melyen a félfőre vágott hagymát, majd egy kicsit később a hasábokra vágott krumplit megfuttatom, majd leöntöm a tejjel és összeforralom.
A szardínia olajával kikent kis sütőtálba teszem a szardíniákat, majd az előzőleg elkészített tejes hagymát, krumplit és 20 perc alatt készre sütöm.



Melegszendvics
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 10 dkg sonkás felvágott
- 2 fej csiperke gomba
- késhegynyi fehérbors
- 5 dkg fehérliszt
- 1/2 liter zsíros tej
- 1 evőkanál mustár
- őrölt szerecsendió
- óriás kifli
- reszelt sajt

Vajon megpirítom a felkockázott hagymát, rádobom a felkockázott sonkát, majd a felszeletelt gombát.
Fehérborssal, sóval ízesítem.
Megszórom a liszttel, majd ráöntöm a tejet és sűrű mártássá forralom.
Kevergetés közben mustárral és szerecsendióval tovább ízesítem.
A sütőt melegítjük 250 fokosra (a tepsivel együtt, hogy a melegszendvics alja is finom legyen).
A kifliket vastagon megkenjük a krémmel, megszórjuk reszelt sajttal és betoljuk a sütőbe és pirosra sütjük.


Sajtgolyók
Hozzávalók 2 főre:
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 db tojás
- 1 evőkanál liszt + a panírozáshoz 3 evőkanál liszt és fűszerek (ki mit szeret)
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- zsiradék
A sajtot és a lisztet egy villával összekeverem, majd a felvert tojást hozzákeverem, és egy kicsit pihentetem.
Kb. diónyi darabkákat formálok vizes kézzel.
A gombócokat a fűszeres lisztbe forgatom és bő nem túl forró zsiradékban aranyszínűre sütöm.


Kolbászos-sajtos tortilla
- 20 dkg kolbász (lágy)
- 2 db búzatortilla
- 15 dkg sajt
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 cs friss korianderzöld
- 2 db újhagyma
- 1 db csilipaprika
- paradicsom
- 1 db citromlé
- 2 gerezd fokhagyma
- Só
- Bors
- Oliva olaj

10 deka búzalisztet 5 deka kukoricaliszttel kb. 1, másfél deciliter vízzel, 3 evőkanál olíva olajjal és csipet sóval összedolgozunk úgy, hogy egy könnyű, lágy tésztát kapjunk. Félretesszük pihenni. Kevés olíva olajon kb. 15 dekányi lágy kolbászt apró kockára vágva megpirítunk. 2-3 gerezd vágott fokhagymát ízlés szerint egy csilit, egy újhagymát, egy kockára vágott kaliforniai paprikát megpirítunk, majd hozzáadunk kb. 20 deka hámozott, darabolt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk és pár csepp citromlével ízesítjük. Beforraljuk. A tortillából vékony, kb. 20 centiméter átmérőjű lapokat nyújtunk, és szárazon mindkét oldalukat megpirítjuk. Erre helyezzük rá a pirított kolbászt, a chilis paradicsomos ragut, majd alaposan megszórjuk reszelt sajttal. 220 fokos sütőben ráolvasztjuk, tálaláskor friss vágott korianderrel szórjuk.



Rákóczi túrós
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1/2 kg túró
- 10 dkg margarin
- 1/2 csomag sütőpor
- 20 dkg porcukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 csomag vaníliás cukor
A 6 db tojás sárgáját 6 evőkanál cukorral habosra keverni, majd hozzáadni a sütőport, margarint és jól kikeverni, végül a 6 evőkanál lisztet is belekeverni.
Kivajazott, lisztezett tepsibe beleönteni és kisütni a piskótatésztát.
A túrót a vaníliás cukorral és a szükséges mennyiségű kristálycukorral elkeverni. Mikor a piskótatészta majdnem kész, kivenni, tetejére a túrót ráhalmozni és készre sütni. Közben a 6 tojás fehérjét a porcukorral és a szódabikarbónával habverővel kemény habbá verni. Ezt is a süti tetejére halmozni és kb. 5 percre visszatenni a sütőbe, míg kissé megbarnul a hab.

Vasalt csirkemell sajtmártással és krokettel
A csirkemell:
A csirkemell filéket tenyérnyi darabokra vágom, majd megkenem olíva olajjal, fűszerezem delikáttal és a borssal és állni hagyom. Később egy vastag falú felforrósított serpenyőben mindkét oldalát pirosra sütöm. A sütés közben a húsokat egy vas lábas fedelével folyamatosan lenyomom (fontos). Sütést követően a húsokat megsózom.
A sajtszósz:
Egy lábasban vajat olvasztok, melyben 2 gerezd apróra vágott fokhagymát és lisztet világos barnára pirítok, majd felöntöm tejjel és tejföllel, és teszek bele camping sajtot. Forrás után füstölt sajtot reszelek bele. A mártásnak folyósnak kell maradnia. A lányom nagyon szereti a sajtmártásba belekevert kukoricát.
A krokett:
Sós vízben főtt krumplit összekeverek zsírral és liszttel, melyet formázást követően tojásban és zsemlemorzsában történő forgatást követően bő zsiradékban sütök ki.

Halászlé Sz János útmutatása szerint
- ponty
- apró hal
- vörös hagyma (kg-ként 2 közepes fej)
- só
- halészlé kocka
- piros paprika
- chili
A pontyot kifilézem, beirdalom és a filéket fél tenyérnyi darabra vágom, majd sózom és féltereszem.
Az apró halat a ponty maradékát az összekockázott hagymát és a chilit felöntöm annyi hideg vízzel amennyi bőven ellepi és addig forralom, míg jól megfől.
A megfőtt alaplevet leszűröm, a csontokat, szálkákat kiszedem és az alaplevet visszateszem a tűzre a pirospaprikával és a halászlé kockákkal.
A visszamaradt húst és levet botmixerrel pürésítem, majd hozzá adom a léhez.
A felforralt lébe beleteszem a hal filéket és készre főzöm.

Csípős-savanyú leves
- 1 db tojás,
- 1 db sárgarépa,
- kicsi vaj,
- 20 dkg gomba (minél drágább, annál finomabb)
- chili paprika (vagy erős paprika)
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 liter hús- vagy erőleves (jó tyúkhúsleves kockából is)
- szójaszósz,
- 1/2 dl almaecet,
- só
A húslevest felteszem főlni, sózom, majd a gombát és a fogpiszkáló nagyságúra felvágott répát egy serpenyőben megpárolom, amelyre a végén rászórom a chilit. A megpárolt gombát, répát beleöntöm a forró alaplébe. A serpenyőben jó keményre megsütöm a felvert tojást, amit nagyon apróra a fakanállal összeszaggatok, majd ezt is beleöntöm az alaplébe. A hideg vízben feloldott keményítőt, az ecetet és a szójaszószt is beleöntöm az alaplébe és összeforralom.


Wang mester csípős-savanyú levese
Hozzávalók 1 főre:
- zúzott erős paprika (az Erős Pista tökéletes),
- napraforgóolaj,
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- bors, só, étkezési keményítő,
- 1 tojás,
- sárgarépa,
- fafül gomba,
- tofu,
- szójababcsíra,
- füstölt/sült/főtt hús (lehetőleg kacsamell),
- víz,
- ecet
Elkészítés:
Felaprítjuk egészen kis darabokra (kb. 3x3x3mm) a fokhagymát, sárgarépát, beáztatott fafül gombát, a tofut és a húst.
Villával felverjük a tojást.
Feloldunk kb. 2 evőkanál keményítőt legalább háromszor annyi vízben.
Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntünk kb. 4 cl olajat. Ebben az esetben elég enyhén felforralni az olajat, az extrém hőfok veszélyes lehet.
Beleöntjük a forró olajba az Erős Pistát és a fokhagymát. Enyhén átsütjük (gyors folyamat, a fokhagyma könnyen eléghet!). Ezt a keveréket kiöntjük egy tányérba.
Vizet forralunk a wokban.
A forró, de még nem zubogó vízbe beleöntjük a felaprított alapanyagokat, néhány percig (kb. 3perc) kevergetve főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk.
Lassan hozzáadagoljuk a vízben feloldott keményítőt.
Belekeverjük a felvert tojást, közben gyorsan, körkörösen kavargatjuk, hogy a tojás szép, hosszúkás legyen, ne pedig darabos.
A leveshez ízlés szerint adunk az erőspaprika-fokhagyma-olaj trióból.
A végén kerül bele az ecet, ízlés szerint.
TIPPEK
- A leveshez teteszőleges húst használhatunk.
- A szárított fafüle gombát vízbe kell áztatni kb. 15 percig, mielőtt bármilyen akcióba lendülnénk vele.



Gyors tésztaétel
- penne tészta (lehet más is),
- 2 dl joghurt,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg füstölt sajt (Karaván), + egy kis parmezán
- zöld, esetleg póréhagyma,
- vaj,
- olaj,
- bacon szalonna,
- só,
- bors,
- bazsalikom,
- chili,
A csíkokra vágott bacon szalonnát egy kis olajon megpirítom, majd hozzáadom a hagymákat, kicsit később a fűszereket és a joghutrot. Jól kiforralom. Közben a tésztát kifőzöm, leöntöm a vizet róla és a vajjal elkeverem. A tésztát beleöntöm a raguba, ráteszem a sajtot és kb 5 percig rotyogtatom és kész.
Zöldhagymával és egy kis reszelt sajttal díszítem.


Somogyi R tésztája
- 1 db Camping krémsajt,
- 3 dl tejszín,
- 2 dl tejföl,
- kis mustár ízlés szerint,
- sonka vagy főtt füstölt tarja,
- 2 db csirkemell csikokra vágva, bőr nélkül,
- só- bors,
- citromlé,
- fokhagyma,
- füstölt szalonna,
- petrezselyem,
- 1 zacskó spagetti,
- 1-2 evőkanál liszt,
A tejszínes krémsajtot (camping), tejfölt, tejszínt, mustárt, fokhagymát, lisztet turmixal összekeverni.
Közben a csíkokra vágott csirkemellet (2 darab csirkének a melle amit előzőleg sóztam, borsoztam, és kb. egy órát állni hagytam ) olajon + vajon (fele részben kb. 5dkg vaj 0,5 dl olaj) megpirítani, közben citromlével megspricellni, majd sózni borsozni, közbe hozzáadom a csíkokra vágott sonkát (vagy tarját), utána a fenti szószt, plussz apróra vágott petrezselymet hozzáadni és összeforralni.
Tepertős spagettit adunk hozzá köretnek (kockára vágott füstölt szalonnát kiolvasztom majd rá a főtt spagettit és fokhagymát reszelek rá).


Lencsekrémleves
A lencsét beáztatni. Zöldségeket apróra vágni.
A lencsét, zöldséget, répát, kevés zöldhagymát, babérlevelet, füstölt kolbászt vízben megfőzni.
Rántással besűríteni (rántásba fokhagyma, tejföl, mustár, pirospaprika, fehérbor).
Turmixolni.


Gyúrt sós süti
- 50 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 10 dkg reszelt edámi vagy trappista sajt
- 15 dkg állati eredetű tejszín (30% zsír tartalmú)
- 1 (majdnem púpozott) ek só
- 4 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- díszítésnek sajt, szezámmag, kömény, stb.

A liszet a vajjal elmorzsolom, a reszelt sajtot belekevertem.
A tejszínbe feloldom a sót, hozzá keverem a tojások sárgáját.
Addig gyúrom amig már nem ragad.
Újjnyi vastagságúra nyújtom, dermedésig hűtőbe teszem.
1 cm-escsíkokra, vagy kockákra vám.
A felvert egész tojással megkenem a tetejét.
Ízesíthető sajttal, szezámmaggal, köménnyel, mákkal.
Kb. 20 percig az előmelegített sütőben 180 C° sütöm."


Hűtős lángos
Hozzávalók:
- 1 kg liszt,
- 2 db tojás,
- 2 dl tejföl,
- 4 dl tej,
- 5 dkg élesztő,
- fél evőkanál só
A hozzávalókból kézzel vagy géppel sima tésztát dagasztunk, szép simára kidolgozzuk. Majd zacskóba rakjuk és hűtőben tároljuk. (rendes hűtőben nem mélyhűtőben).
A recept állítása szerint 2 hétig is eláll, úgyhogy mindig csak annyit szedünk ki belőle, amennyit fel akarunk használni.
Olajos kézzel formázzuk kör alakúvá a tésztát, úgy, hogy a közepe vékonyabb legyen. Bő és meleg zsíradékban kell sütni, arra azért ügyeljünk, hogy ne legyen túl forró és ne süssük túl nagy hőfokon, mert akárcsak a fánknál, akkor hamar megég a külseje, belül pedig nyers marad. Ha pedig túl kicsi a láng vagy nem elég meleg a zsíradék akkor magába szívja a lángos és nehéz, sulykos lesz meg persze rossz ízű is.

Vissza a tartalomhoz