Ázsiai - Kaja

Tartalomhoz ugrás

Fűszeres csirkeszárny

Hozzávalók:
1 kg csirkeszárny
pácléhez:
1-1 ek reszelt gyömbér, chili szósz,
2-2 ek fokhagyma, méz
4-4 ek citromlé, szójaszósz
5 ek olaj
ízlés szerint só

A pácléhez valókat összekeverni.
Szárnyakat darabokra vágni és a páclével át kell őket masszírozni. Tegyük hűtőbe egy jó időre.
Kb 180 fokos sütőben letakarva 30 percig süssük, majd anélkül míg meg nem sül. Ezt követően kenjük be a besűrített páclével és süssük készre.



KÍNAI WONTON
A wontont főzhetjük, gőzölhetjük és süthetjük is.

Hozzávalók (nagyjából 20-25 darab wonton készítéséhez elegendő):
  • 1 egész tojás
  • 3/4 teáskanálnyi só
  • 2 csésze (480 ml) liszt
  • 1/3-1/2 csésze (80-140ml) víz
  • liszt a gyúródeszka lisztezéséhez

Elkészítése:
A könnyen felvert tojást összekeverjük a sóval és 60 ml vízzel. A lisztet edénybe szitáljuk, közepén mélyedés alakítunk ki és beleöntjük a tojáskeveréket. Vizet adagolunk hozzá és a szükséges mennyiségű vízzel tésztát gyúrunk. Elegendő néhány perces gyúrás is a sima tésztához, majd a kerekre formált tésztát lisztezett gyúródeszkán, liszttel meghintve, konyharuhával lefedve, 30 percig pihentetjük. Ezt követően nagyon vékonyra nyújtjuk, és a kinyújtott tésztát 9×9 centiméteres négyzetek vágjuk. A (lisztezett) tésztalapokat mélyhűtőben is tárolhatjuk.
A tésztának szinte átlátszónak kell lenni. Kb. 7 cm átmérőjű köröket vagy négyszögeket vágunk ki. Meghintjük kukoricaliszttel. (Hűtőszekrényben, zsírpapírba csomagolva 24 óráig eláll. Ne hagyjuk kiszáradni, mert akkor főzés közben szétrepedezik.).

  


Wonton töltelék
  • 40 dkg darált sertés-, csirke- vagy rákhús
  • 1 tojásfehérje
  • 2 szál újhagyma
  • 5 dkg bambuszrügy
  • 1,5 evőkanál kukoricaliszt
  • 2 teáskanál szezámolaj
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál száraz fehérbor

A töltelékhez valókat összekeverjük a tojásfehérje nagy részével. A lapok közepére 1-1 teáskanál tölteléket teszünk, majd a tészták szélét tojásfehérjével megkenjük. A tésztaszéleket felül összecsippentjük és megcsavarjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy bugyor. Egy kicsit az alsó rész felé tömörítjük a tölteléket.
És itt választhatunk. Vagy tiszta, vékony ruhával kibélelt pároló edénybe tesszük és 7-10 percig gőzöljük, vagy bő, forró olajban 3-4 percig sütjük, majd szalvétára szedjük, a felesleges olajat lecsöpögtetjük.
Édes chiliszósszal vagy gyömbéres szójaszósszal tálaljuk, ebbe mártogatjuk a kis tésztabatyukat.


PHO (VIETNAMI MARHAHÚSLEVES)

Hozzávalók:
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 10 dkg friss gyömbér
  • 1 kg marhacsont
  • 50 dkg olcsóbb marhahús
  • 5 csillagánizs
  • 5 szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • pár szem egész feketebors
  • 5 evőkanál halszósz

  • 25 dkg rizstészta
  • 15 dkg marhahátszín
  • 1 teáskanál cukor
  • A tálaláshoz:
  • 2 újhagyma
  • 10 dkg szójacsíra
  • 1 csokor koriander
  • 2 chilipaprika
  • 1 lime
  • chiliszósz

Elkészítés:
Egy nagy fazék hideg vízben feltesszük főzni a marhacsontot és a marhahúst (egészben), valamint a hagymát kettévágva, illetve a gyömbért 2-3 cm-es darabokra vágva. Ahogyan mindenféle más alaplevet is készítünk, a tetején megülő habot mindig leszedjük, lassan gyöngyöztetjük. Amikor már illatozik, egy forró száraz serpenyőben megpirítjuk a fűszereket (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg, bors) és a forró levesbe szórjuk, sózzuk, ezekkel a fűszerekkel legalább 1 órát főzzük együtt.

A marhahátszínt a mélyhűtőbe helyezzük, erre azért van szükség, hogy tálalás előtt igazán vékony szeleteket lehessen vágni a húsból.

A rizstészta előnye, hogy „intelligens” tészta, azaz nem kell főzni, csak áztatni, és annyi vizet szív csak magába, amennyire szüksége van. Tehát a rizstésztát áztassuk forró vízbe, kb. fél órára van szüksége, amikor már fehér és nem áttetsző, megfelelő.

Amíg fő a leves és ázik a tészta, addig előkészítjük a friss zöldfűszereket: az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a koriandert leveleire szedjük, a lime-ot gerezdekre vágjuk, mindent egy-egy kistányérban előkészítünk, a csírákat is, illetve a chilit is vékonyan felkarikázzuk.

A tésztát leszűrjük, és nagyobb méretű, ázsiai típusú mélytányérba tesszük. A tésztára merjük a gőzölgő levest, majd a mélyhűtőből a húst kivéve, nagyon éles késsel hajszálvékony szeletekre vágjuk a marhahúst, amit a gőzölgő leves tetejére teszünk, annyira vékonyra kell vágni, hogy a forró leves hője elegendő legyen, hogy megfőzze azt.

Friss zöldekkel, csírával megszórva tálaljuk. Illetve pótlásként kínálunk még többet, ízlés szerint chilivel, lime levével tovább ízesítjük.

 


Vissza a tartalomhoz