Hűtős lángos
Hozzávalók:
- 1 kg liszt,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna,
- 2 db tojás sárgája,
- 2 dl tejföl,
- 4 dl tej,
- 1 dl víz,
- 5 dkg élesztő,
- 1 kávéskanál cukor,
- csapott evőkanál só
- tetszőlegesen tört fokhagyma, vagy fokhagymapor
Elkészítése:
Minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen.
A tej és víz keverékében elkeverjük a cukrot, beleszitálunk egy kanál lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefedjük és huzatmentes, langyos helyre tesszük. Az élesztő akkor "fut", ha a tej tetején megjelenik a barnás hab. Ilyenkor beleszitálunk még 3 evőkanál lisztet és szétnyomjuk az esetleges élesztődarabokat, majd még 10 perc pihentetjük.
A felfuttatott élesztőbe beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát a sót, a tejfölt és a tojássárgáját. Fakanállal jól kidolgozzuk és kelesztjük, majd ismét átdolgozzuk és kelesztjük.
Kiolajozott zacskóba téve egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
A hűtőben akár 2 hétig is eláll, mindig csak annyit szedünk ki belőle, amennyit fel akarunk használni.
Olajos kézzel formázzuk kör alakúvá a tésztát, úgy, hogy a közepe vékonyabb legyen. Bő és meleg zsiradékban kell sütni, arra azért ügyeljünk, hogy ne legyen túl forró és ne süssük túl nagy hőfokon.