Lángos - Kaja

Keresés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hűtős lángos

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 2 db tojás sárgája,
  • 2 dl tejföl,
  • 4 dl tej,
  • 1 dl víz,
  • 5 dkg élesztő,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • csapott evőkanál só
  • tetszőlegesen tört fokhagyma, vagy fokhagymapor

Elkészítése:
Minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen.

A tej és víz keverékében elkeverjük a cukrot, beleszitálunk egy kanál lisztet és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefedjük és huzatmentes, langyos helyre tesszük. Az élesztő akkor "fut", ha a tej tetején megjelenik a barnás hab. Ilyenkor beleszitálunk még 3 evőkanál lisztet és szétnyomjuk az esetleges élesztődarabokat, majd még 10 perc pihentetjük.

A felfuttatott élesztőbe beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szódabikarbónát a sót, a tejfölt és a tojássárgáját. Fakanállal jól kidolgozzuk és kelesztjük, majd ismét átdolgozzuk és kelesztjük.
Kiolajozott zacskóba téve egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.

A hűtőben akár 2 hétig is eláll, mindig csak annyit szedünk ki belőle, amennyit fel akarunk használni.
Olajos kézzel formázzuk kör alakúvá a tésztát, úgy, hogy a közepe vékonyabb legyen. Bő és meleg zsiradékban kell sütni, arra azért ügyeljünk, hogy ne legyen túl forró és ne süssük túl nagy hőfokon.






 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz