Káposzta - Kaja

Tartalomhoz ugrás
TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Hozzávalók négy személyre :
4 savanyúkáposzta levél
1 kg savanyúkáposzta
20 dkg darált tarja
20 dkg tarja
1 szál szárazkolbász
20 dkg füstölthús
3 fej vöröshagyma
20 dkg kolozsvári szalonna
2-3 szárított piros erős paprika
2 dkg zsír,
szalonnabőr,
8 dkg száraz rizs
2 tojás, pirospaprika,
szemesbors,
babérlevél,
piros arany,
pörköltkrém,
4 dl tejföl,
2 dl vörösbor
Elkészítés:
Vágd fel a szalonnát apróra és süsd meg a zsíron. Ha kész, tedd félre a zsír felét, és a maradék zsíron 2 fej hagymát apróra vágva fonnyassz meg. Tedd rá a kockára vágott tarját és a füstölt hús felét, valamint a kolbászt, vastag (2 cm-es) karikára vágva és borsozd meg vékonyan. Süsd erős lángon, míg a hús kezd levet engedni.
Ekkor keverj bele pirospaprikát és öntsd fel a vörösborral, majd tedd bele a babért, a szemesborsot és a szalonnabőrt. Keverd jól össze, és tedd a tetejére a káposztát a levével együtt. Egészítsd ki a levét, hogy ellepje, és kislángon, fedő alatt rotyogtasd.
Készítsd el a tölteléket: a maradék fej hagymát apróra vágva pirítsd meg a félretett zsíron. Daráld meg a tarját és a füstölt hús másik felét és állandóan keverve, süsd meg a hagymán. Mikor levet enged, szórd meg pirospaprikával és ízesítsd tetszés szerint, de ne túl sósra. Hagyd hűlni fél órát és keverd bele a rizst és a 2 tojást.
Göngyöld bele lazán a masszát a káposztalevelekbe és tedd a fortyogó katlanba, a káposzta tetejére. Öntsd le 2dl tejföllel és annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Főzd még egy órányit, majd tejfölben elkevert 2 evőkanál liszttel habard be és kész.
Akkor jó, ha két-három napig hűtőben tartjuk, naponta 5-10 percre felforraljuk.


Erdélyi töltöttkáposzta

Hozzávalók négy személyre:
- 50 dkg savanyú káposzta,
- 8 középnagyságú káposztalevél,
- 30 dkg darált sertéshús,
- 10 dkg darált füstölthús,
- 6 dkg rizs,
- 12 dkg reszelt vöröshagyma,
- egy egész tojás,
- 4 dkg zsír,
- 4 dkg liszt,
- egy gerezd fokhagyma,
- egy kávéskanálnyi paprika,
- 2 dl tejföl
- só,
- őrölt bors,
- kapor,
- csombor.
A kétféle darálthúst összekeverjük a tojással, főtt rizzsel, 8 deka reszelt pirított vöröshagymával, sóval és fűszerrel. Az így nyert masszát a káposztalevelekbe csavargatjuk, henger alakokat formázva, a levelek végeit visszadugjuk, hogy a töltelék főzés közben ne tudjon kijönni.
Főzőedényként az égetett, de máznélküli agyagfazék az igazi, amelynek aljára néhány kis fapálcikát teszünk.
A meggyfa pálcikákra tehát egy sor savanyú káposztalevelet rakunk, amelyet előzőleg vízzel leöblítettük, majd egy sor tölteléket, erre jön a csíkokra vágott savanyú káposzta; utána a töltelék, és a csíkokra vágott savanyú káposzta, váltogatva, úgy, hogy a legtetejére ez utóbbi kerüljün. Feltöltjük annyi vízzel, hogy a tölteléket elfödje, ízlés szerint megsózzuk (de minél kevesebb sót használjunk, mert a sok só nem használ a szívnek!), és kis tűzön 2-3 óráig főzzük.
A töltött káposzta még finomabb lesz, ha a káposzta közé betesszük főni egy sertés farkincáját, fülét vagy egy kis darab füstölt húst (ne sokat, mert sok benne a koleszterin!). A töltött káposzta mellé lehet szeletelt főtt sertéskarajt vagy sertéscomb szeleteket is adni. Tálaláskor egy kis tejfölt öntünk a tetejére.


PULYKAMELLEL KÉSZÜLT TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 kg darált pulykamell
- 1 dl rizs
- 8-10 savanyúkáposzta-levél
- 3/4 kg savanyú káposzta
- 15 dkg füstölt oldalas
- 1 db tojás
- 2 közepes vöröshagyma
- 2 evőkanál étolaj
- egy kanál liszt a rántáshoz
- csökkentett zsírtartalmú tejföl, vagy kefir
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- só
- őrölt feketebors
- fűszerpaprika
Elkészítése:
A darált pulykamellet összegyúrjuk a tojással, az egyik felaprított hagymával, a nyers rizzsel, 2 kávéskanál fűszerpaprikával, sóval, borssal és a zúzott fokhagymával. A savanyúkáposzta-levelek vastagabb ereit kivágjuk és beletekerjük a tölteléket. Ezután a másik finomra vágott hagymát olajban átfuttatjuk, a tűzről levéve meghintjük 1 kávéskanál füszerpaprikával, majd berántjuk és beletesszük az apró káposzta felét. Miután egy kicsit megdinsztelődött belehelyezzük a töltelékeket, a füstölt oldalast, közé elosztva a maradék apró káposzta felét, 3-4 babérlevelet, majd apró káposztával takarjuk. Felengedjük annyi vízzel vagy csontlével, hogy ellepje, megsózzuk és összeforraljuk, és lefedve, lassú tűzön, 1 órán keresztül főzzük.
Tálaláskor az apró káposztára tesszük a töltelékeket és a tetejét tejföllel vagy kefirrel meglocsoljuk.
Magas illóolaj- és tejsavtartalma miatt a savanyú káposzta fogyasztását fekély- és epebetegeknek nem javasoljuk. Ha a káposzta egyébként nem okoz panaszt, az ételt édes káposztával és füstölt hús nélkül készítve fogyaszthatják.
Szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, valamint fogyókúra esetén füstölt hús nélkül főzzük, és ne sűrítsük az ételt. Tálaláskor tejföl helyett kefirrel locsoljuk meg.
Magas nátriumtartalma miatt a savanyú káposzta fogyasztása szív- és érrendszeri beteg estén csak feltételesen javasolt. A levelek átmosásával ugyan csökkenthető a sótartalom, de így más értékes hatóanyagot is elveszítünk. Szigorú sómegszorítás esetén édeskáposztával készítsék az ételt.
Vissza a tartalomhoz