Abált szalonna - Kaja

Tartalomhoz ugrás
ABÁLT SZALONNA

Hozzávalók (1-1,5 kg-hoz):
- vastag hasalja, vagy tokaszalonna (a lényeg, hogy jó húsos legyen)
- fokhagyma
- só
- babérlevél
- szemesbors
- őrölt bors
- őrölt paprika

Elkészítése:
A megfelelő mennyiségű vizet, amely később bőven ellepi a szalonnánkat, feltesszük a tűzre. Teszünk bele sót (megkóstolva érezzük a sót, mintha egy kicsit elsóztuk volna), szemesborsot (20 szem), babérlevelet (5 db), fokhagymát (2 fej).
A forró vízbe beletesszük a kb. 2 tenyérnyire vágott szalonnákat és nagyon lassú tűzön vajpuhára abáljuk.

Mikor kellően megfőtt, akkor egy szűrőlapáttal kiemeljük mindet, majd késsel bevágva jól berácsozzuk.
Szűrőbe teszünk pirospaprikát és kellően megszórjuk vele, majd ízlés szerint megszórjuk sóval (én bőven), törött borssal és jó sok zúzott fokhagymával.

Mikor kihűltek, akkor legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Fagyasztva jól tárolható. Kiengedés után is nagyon finom.
Vissza a tartalomhoz