Egyszerű és gyors pizzatészta
Hozzávalók:
– 2 – 2,5 bögre liszt
– 2/3 bögre víz
– 2 evőkanál étolaj
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 2 teáskanál porélesztő
– tetszőlegesen fűszerek, el is hagyható a fokhagymapor nagyon feldobja, esetleg oregánó)
Elkészítése:
A 2/3 bögre meleg vízben feloldjuk az élesztőt és a cukrot. Gyakorlatilag belekeverjük.
Ezután jöhet az összes többi hozzávaló, annyi hogy csak két bögre lisztet szitáljunk hozzá első körben. Az egészet szépen egy villával dolgozzuk össze, majd kézzel dolgozzuk össze a tésztát a maradék liszttel (nem biztos, hogy mind kelleni fog!).
Ezután öt percig pihentetjük. Azalatt bekapcsoljuk a sütőt a legmagasabb fokozatra, majd előkészítjük a feltéteket.
Öt perc elteltével jó vékonyra nyújtjuk őket, ráfektetjük a sütőpapírral kibélel tepsibe, és mehet rá amit gondolunk, majd betoljuk a sütőbe és megsütjük.
Pizza recept
- 70 g finomliszt (BL 55)
- 50 g kenyérliszt (BL 80)
- 4 g friss élesztő
- 1 dl víz
- 2 evőkanál olivaolaj
- 3 g só
- 1 kávéskanál porcukor
Az élesztőt porcukros vízbe és azonnal elkeverem a többi alapanyaggal, összeállítom a tésztát. 10 percig lefedve hagyom pihenni.
Egy evőkanál olajat elkenek a munkalapon és könnyedén megdagasztom a tésztát. A tálban letakarva pihentetem 10 percig, majd olajos felületen újra, könnyedén megdagasztom.
Addig kell dagasztani, amíg a tészta fel nem veszi az olajat és el nem kezd ragadni.
20 percig pihentetem, majd ugyanúgy – olajos felületen - dagasztom, mint az előzőekben.
Ez után a dagasztás után 30 percig pihentetem, és könnyedén megdagasztom újra.
30 percet pihenjen a tészta, ekkor készen áll a formázásra, vagy kiporciózom, fóliába csomagolom és megy pihenni a hűtőbe felhasználásig.
3 napig fel tudom használni a frissen gyúrt pizza tésztát, ha csak simán hűtőbe teszem.
A tepsit kikenem olívaolajjal és meghintem egy kevés kukoricaliszttel és mehet rá a pizza.
Csirke brassói:
Hozzávalók:
- 15 dkg füstölt szalonna,
- 15 dkg vöröshagyma,
- 80 dkg kockázott csirkemell,
- 1 fej fokhagyma,
- e vőkanál paradicsompüré,
- 2 dl víz,
- 1 csokor petrezselyem,
- só,
- bors,
- majoránna,
Körethez:
- 1 kg burgonya
- sütéshez étolaj, vagy zsír
Kisütjük az apróra vágott szalonnát, melyre rádobjuk a szintén felkozkázott vöröshagymát (érdemes megszózni), amit megdinsztelünk. Jöhet rá a felkockázott hús, majd mikor megpirult tátesszük az apróra vágott fokhagymát és a sűrített paradicsomt. Fűszerezzük. Összefőzzük, majd mikor kezd ragadni felengedjük a folyadékkal és készre főzve elpárologtatjuk a levét. A sült krumplit beleforgatjuk és tálaljuk.
Kovászos uborka:
Hozzávalók 5 literes üveghez:
- 3 kg uborka,
- 4 l víz,
- 4 evőkanál só,
- szemesbors,
- 2 csomag kapor,
- 1 szelet kenyér,
- 1 db burgonya
Elkészítés:
A sós vizet felforraljuk, amit hagyunk kihűlni.
1 darab hámozott burgonyát karikákva vágva az üveg aljára helyezzük, rátesszük az 1 csokor kaprot és a szemes borsot, majd az alaposan megmosott uborkákat.
Tetejére tesszük a másik csokor kaprot és a szelet kenyeret és leöntjük a sós vízzel.
Tegyük meleg, de árnyékos helyre. 3-4 nap alatt kész.